КАРТОФЕНА ТОРТА


Не един път съм Ви разказвала за Хунсрюк. Планината, където в момента живея. Много приятели казват: "Знаем защо сте избрали точно тук да живеете!" Да! Тук все едно сме си в България. Планина, зеленина, чист въздух, къщичка с дърво. Ами...да!
Та! Пак не един път съм писала, че в Хунсрюк почти всички ястия се приготвят с картофи. Спомнете си палачинките от картофи /рецепта тук/ и картофеното руло /рецепта тук/! Както и кнедлите от картофи /рецепта тук/ и моите любими пълнени картофени топки /рецепта тук/Дори в десертите има тяхно присъствие. 
Днес избързах малко с тази публикация, защото за да стигна до тортата в този й вид, трябваше да мина през направата на истински марципан /не този, който ние помним от социалистическия ни период, а този от бадемово тесто/, после през тези бонбонки - украсили тортата. Тези бонбонки се наричат марципанови картофи и съм приготвила сама, но като цяло могат да се купят от всеки един немски магазин малко преди Коледа. И за финал на този монолог - да! Рецептата за домашно бадемово тесто - марципан ще откриете ето тук, а рецептата за марципанови картофи предстои да напиша! Но съм много прибързана и започнах отзад напред. Исках да се похваля с тортата, която в същност си е кекс от картофи, стафиди, ядки и залят с бяла захарна глазура.
Ама нека все пак да се забавляваме!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

форма за торта с размер 26 см 
300 гр сварени с обелките картофи от предишния ден
125 гр лешници
75 гр стафиди
2 с. л. ром
4 яйца
200 гр захар
100 гр брашно
50 гр царевично нишесте
2 ч. л. бакпулвер
настърганата кора на един лимон
1/2 ч. л. канела
200 гр пудра захар за глазурата
2 с. л. ром за глазурата
3 с. л. желе от ягоди или други плодове
8 бр. марципанови картофи 


  • Сварените картофи обелвам и настъргвам на едро ренде.
  • Лешниците смилам на ситно в блендер.
  • Стафидите накисвам в двете супени лъжици ром.
  • Разделям жълтъците от белтъците.
  • Винаги започвам първо с разбиването на белтъците и така си спестявам измиването на накрайниците на миксера. Белтъците разбивам до сняг.
  • Жълтъците разбивам със захарта до пухкав светъл крем.

  • В купа смесвам брашното, бакпулвера, канелата, лимоновите кори и нишестето. Разбърквам и добавям към яйцата на два пъти.

  • След това добавям настърганите картофи и разбивам.

  • Идва ред на ядките и разбивам.

  • Добавям стафидите, заедно с рома и отново разбивам за кратко.


  • Добавям на два пъти белтъците, но вече не разбивам с миксер. Само разбърквам леко с тел за разбиване. 

  • Загрявам фурната до 200 градуса и подготвям формата за торта като я намазвам с маргарин и поръсвам обилно с галета /брашно за паниране/.

  • Изсипвам тестото във формата.

  • Слагам тортата да се пече в загрятата фурна за около 50 минути.
  • Изключвам фурната след 50 минути и оставям тортата за още 10 минути в затворената фурна.
  • Охлаждам тортата много добре.

  • Изваждам тортата от формата и намазвам отгоре и отстрани с желето.

  •  В купичка смесвам пудрата захар и рома. Разбивам до получаването на гъста бяла глазура. С нея заливам тортата, а с помощта на нож намазвам и странично.
  • Изчаквам около 5 минути да стегне съвсем малко глазурата и подреждам марципановите картофи. 

Ами ...това е! Картофена торта! Лесна и вкусна! А рецептата за марципановите картофи ще откриете ето тук.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!































Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
да, много картофи се консумират в Германия както и в Полша.Интересно предложение за торта с картофи и интересна украса.Правя обикновено в солен вариант картофена торта, но понякога и сладък кекс.Но торта в сладък вариант с картофи не съм провила.Много красива, много вкусна.
Поздрави и лека нова седмица !
Petya Argirova каза…
Да! Като цяло много картофи консумират немците, но тук - в Хунсрюк само картофи и рапица се отглеждат. Поради тази причина се готви основно с олио от рапица и почти във всички рецепти има картофи. Благодаря, Елена! Тортата е вкусна и лесна за приготвяне! Поздрави и от мен!