КАК ДА СИ НАПРАВИМ МАРЦИПАНОВО ТЕСТО?


Много от рецептите в Ухае на...са свързани с една съставка, която не се намира често в България. Това е марципановото тесто.  В Германия то се продава във всеки магазин. Но пък има читатели, които нямат достъп до него и се наложи да се заема сериозно с направата му.
Има обаче няколко начина за неговото произвеждане. Аз ще разкажа накратко за няколкото възможности, а пък Вие сами ще решите как точно искате да постигнете доброто марципаново тесто, което пък присъства в почти всички вкусни сладки, сладкиши и торти за Коледните празници и не само!






Аз обичам нещата да се получават лесно и бързо. Поради тази причина по-надолу ще прочетете моята лесна направа на марципановото тесто. Но това си е моята и облекчена рецепта. Тя не се намира в интернет и си е мой сполучлив експеримент! Нужно е да споделяте линк с рецептата му, когато използвате точно тази рецепта.
Но пък с няколко думи ще Ви разкажа за стандартната направа, според немските рецепти. Бадемови ядки се сваряват за 2 минути във вода. Още топли се обелват. Смилат се в блендер. Смесват се с пудрата захар и розовата вода. Омесват се на тесто. Това е! 
Но има и друг марципан - този по еврейската рецепта. Тъй нареченият МАСАПАН. При тази рецепта бадемите се сваряват, обелват, смилат. Прави се захарен сироп към който се добавят смлените бадеми. От така полученото тесто се оформят бонбони.
Има и вариант на марципаново тесто, където течностите се заменят със сурови белтъци. Това, обаче в днешно време е немислимо по ред причини. 
Да! Ама сега сме в 21 век и аз ще Ви разкажа как лесно да си приготвите ароматен марципан!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 350 ГР. МАРЦИПАНОВО ТЕСТО:

200 гр смлени без обелките бадеми. това са бадемите, които се използват за направата на френски макарони. Може да се използват и необелени смлени бадеми, но тогава тестото няма да има този цвят, който е на снимката
100 гр пудра захар
1 пакетче ванилова захар
1 ампула есенция с аромат на горчив бадем /може и без него/
30 мл розова вода /може и обикновена, но ароматът е друг/


  • В купа смесвам белените и смлени бадеми заедно с пудрата захар.

  • Добавям розовата вода, ванилията и есенцията.
  • С помощта на пасатора се опитах да омеся тестото. Не се получи много добре и го доомесих на ръка. Ако имате подходящ блендер опитайте с него или пък с миксера, но с накрайниците за тесто.

  • Ако тестото Ви се струва, че е много ронливо му добавете водичка, но много внимателно. Капка по капка, защото много бързо може да стане рядко.
  • Омесвам го много добре на ръка.
  • Покривам купата, в която е тестото с капак или фолио за свежо съхранение и оставям на студено за една нощ или около 12 часа. Така марципановото тесто поема ароматите.


  • На другия ден омесвам отново тестото върху плоскост поръсена с пудра захар. Оформям на блокче и увивам във фолио за свежо съхранение. 

Съхранявам марципана в хладилника до неговото използване за торти, сладкиши, бонбони и щолени. Много рецепти с марципаново тесто можете да откриете в Ухае на...


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!















Коментари