ВКУСНА ЛАЗАНЯ С ТИКВИЧКИ



След като няколко дни сме приготвяли у дома ястия с различни видове меса, идва ред и на нещо без месо. Просто ей така - за разтоварване.
Днес се спрях на лазанята, защото имах кори за нея. От тези кори, които не е нужно предварително да ги сварявам. А в същото време се бях заредила и с тиквички, защото много ги обичаме у дома.
Решението е взето! Време е да навивам ръкавите и да се захващам за работа!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 малка консерва с гъби
1 голям домат
2 средно големи тиквички
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
2 с. л. олио
1 с. л. брашно
1/2 ч. л. инстантен бульон /той е по желание
1/2 ч.л. риган
200 мл течна сметана /заменя се и със заквасена/
10 листа за лазаня /без предварително сваряване/
200 гр настърган кашкавал



  • Настъргвам измитите тиквички на най-едрото ренде.
  • Домата заливам с вряла вода, обелвам и нарязвам на кубчета.
  • Гъбите изцеждам от течността.
  • Загрявам в тиган 1 с. л. олио и леко изпържвам нарязания на кубчета кромид лук и скилидки чесън.

  • Поръсвам кромида с брашното и изпържвам до лека промяна на цвета на брашното. Бъркам непрекъснато, за да не ми залепва за дъното на тигана.
  • Добавям гъбите и разбърквам.

  • Добавям тиквичките и разбърквам.
  • Добавям доматите и разбърквам.
  • Оставям зеленчуците за около 5 минути да се готвят на слаб котлон като ги разбърквам от време на време.
  • Заливам със сметаната. 
  • Овкусявам с риган, сол, черен пипер, бульон. Разбърквам и оставям за кратко на изключения вече котлон.

  • Формата за печене намазвам с останалото олио.
  • Изсипвам 3 с. л. от зеленчуковата смес.

  • Подреждам първия ред кори за лазаня.



  • Отново 3 - 4 с. л. от соса разпределям върху корите. Поръсвам обилно с кашкавал.



  • Отново кори, после сос, после кашкавал.



  • Така подреждам три реда кори. Завършвам винаги със сос и поръсвам обилно с кашкавал.



  • Загрявам фурната предварително до 200 гр. и изпичам лазанята за около 35 минути.



За да мога да нарежа правилни парчета от готовата лазаня, я оставям за около 15 минути да поизстине.


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!
















Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесна лазаня се е получила.Не съм ползвала подобни кори и все се възпрепятствам да ги използвам.Не знам трябва ли предварително да се сварят или не.И така все отлагам.А твоята лазаня е наистина много интересна.
Поздрави и лек ден !
Petya Argirova каза…
Здравей, Елена! Най-лесно е да прочетеш указанията на опаковката. В повечето случаи качествените кори за лазаня не е нужно предварително да се сваряват! Сигурна съм, че ги има и в България. Мисля,че фирмата беше Barilla. Прегръдки!