МАРЦИПАНОВ КЕКС


Нека да увеличим колекцията от вкусни кексове с един марицпанов кекс! 
Преди няколко публикации Ви показах как аз приготвям марципановото тесто у дома. То може и да се купи готово, но пък не се намира във всеки магазин в България. Рецептата за приготвянето му ще прочетете ето тук.
Когато добавим марципан /бадемово тесто/ в кекса и няколко капки аромат на горчив бадем, получаваме невероятен вкус!
Но това можете да разберете само, ако си приготвите този невероятен кекс!
Все пак наближава Коледа! А нея свързваме  и с истински марципан!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр марципаново тесто
1 с. л. бадемов ликьор или друг алкохол
200 гр  масло със стайна температура
100 гр захар
1 пак. ванилова захар
2 - 3 капки есенция - горчив бадем
4 яйца
250 гр брашно
75 гр царевично нишесте
1 ч. л. бакпулвер
100 гр натурален шоколлад
15 гр кокосова мазнина



  • Включвам фурната да загрява на 175 градуса. Не използвам вентилатор.
  • Накъсвам марципановото тесто в купата и се опитвам с миксера да го разбия. Не се получава много добре и поради тази причина добавям 1 с. л. бадемов ликьор. Резултатът е същият. Марципанът си остава на топченца.



  • Добавям мекото масло и разбивам на максимална мощност на миксера.



  • Не съм много доволна от сместта, но добавям захарта. Разбивам отново на максимална мощност.




  • Сместта все още ми стои на бучки, но поне не са така големи. Добавям яйцата, но едно по едно. Чуквам едно яйце - разбивам. Чуквам второто яйце - разбивам. И така до изчерпване на всичките яйца. Разбивам на максимална мощност на миксера.



  • Вече съм доволна от сместта. Пухкава и гладка. 
  • Пресявам сухите съставки - брашно, нишесте, бакпулвер.



  • Добавям сухите съставки лъжица след лъжица. Разбиването е с миксер, но на ниска мощност.



  • Продълговата форма за кекс с размери 30х10 см намазвам с олио и покривам с хартия за печене, като отрязвам ъглите на хартията, за да не се набръчкват.



  • Изпичам кекса до суха клечка за около 60 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
  • Охлаждам първо във формата, а после върху решетка.



  • В тенджера сипвам студена вода. Слагам върху тенджерата стъклена купа, но да не опира във водата. 
  • В купата начупва шоколада и добавям кокосовата мазнина /заменя се и с олио/.
  • Включвам котлона на максимална мощност, а когато водата заври - изключвам. 
  • Бъркам шоколада с дървена лъжица за бързото му разтопяване.



  • С разтопения шоколад заливам охладения марципанов кекс.



  • Оставям сладкиша върху решетката докато се стегне шоколадът.



Насладете се на този вкусен и ароматен кекс!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!





Коментари