ПУЙКА - ПЛАКИЯ


Ето, че отново разлистих старата книжка с българска кухня. За пореден път се убеждавам, че нашата кухня е многообразна, богата и здравословна!
Пуешкото месо не е най-често приготвяното месо в България и в моя дом, но откакто живеем в Германия го виждам във всеки магазин и лека полека започнах и аз да му отдавам нужното внимание. 
В миналото съм приготвяла на няколко пъти пълнена пуйка с кисело зеле във фурната. Голяма вкуснотия. Това ястие го поднасям по принцип за Нова година и когато ще се събираме цялото семейство у дома.
Сега, обаче сме само двама у дома и купих пуешко горно бутче. Едно бутче, заедно с кокала е 1 кг. Напълно достатъчно за тази вкусна плакия.
Но...повече подробности ще научите в публикацията!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

пуешко горно бутче - около 1 кг
2 моркова
1/2 глава целина
6 глави кромид лук
1 стрък праз лук
7 скилидки чесън
2 дафинови листа
20 зърна черен пипер
3 лъжици мазнина по избор /аз използвах рапично олио/
1 с. л. брашно
200 мл бяло вино
500 мл зеленчуков или пилешки бульон
2 големи домата
няколко лимонови резенчета или малко сок от лимон
сол на вкус
едро нарязан магданоз за поръсване



  • Слагам месото на дъното на тенджерата под налягане и заливам с горещия бульон. Затварям тенджерата и оставям на силен котлон докато започне тенджерата да шуми.
  • Щом тенджерата започне да шуми изключвам котлона и изчаквам налягането да спадне.
  • През това време нарязвам обелените моркови и целина на филийки.
  • Отварям тенджерата, добавям филийките зеленчуци и отново слагам на силен котлон. Щом започне отново тенджерата да шуми, намалявам котлона на минимална степен.

  • Оставям тенджерата на слабия котлон за около 10 минути, достатъчно време да омекнат зеленчуците. Отново изгасвам котлона и изчаквам да се освободи налягането.
  • През това време нарязвам лука на филийки, а скилидките чесън обелвам и нарязвам на едро.
  • Отварям тенджерата и добавям лука, чесъна, дафиновите листа и зърната черен пипер. 

  • Отново похлупвам и включвам котлона на максимална мощност. Когато започне тенджерата отново да шуми, намалявам котлона на минимална мощност. След 15 минути месото и зеленчуците са абсолютно готови
  • Включвам фурната на 200 градуса да загрее.
  • В купичка смесвам брашното с виното и разбивам.
  • На дъното на подходяща тавичка изсипвам мазнината и после разбитото във вино брашно.
  • Върху тази смес изваждам внимателно пуешкото месо, като го слагам с кожата да е нагоре. Така тя по време на печенето става червена и хрупкава.
  • Около пуешкото горно бутче нареждам зеленчуците от тенджерата, а върху тях нарязаните на филийки домати и резени лимон. Ако е нужно само добавям сол.
  • Запичам ястието до готовност на доматите и зачервяване на кожата на пуешкото бутче.

Тези от Вас, които не разполагат с тенджера под налягане е нужно да увеличат времето за приготвяне на всеки етап в нормалната тенджера. 


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!












Коментари