ВИТ ТИКВЕНИК


Ами време си му е на този тиквеник! 
Бях купила една малка тиква хокайдо отдавна. Не защото са модерни, а защото просто тук друга тиква не се предлага. Няма да забравя как в България имахме винаги по няколко тикви в килера или на терасата, отгледани от някоя от бабите ни. Така цяла зима като се сетим - приготвяме десерт с тиква или пък тиквеник. 
Докато бях млада си приготвях тиквеника само с готови кори. Имам една много сполучлива рецепта ето тук
Но сега ме е обхванала манията да точа корите сама! Първо от нямане на избор - в първите години кори за баница в Германия не се намираха, а после ми стана просто много приятно и забавно да правя корите сама.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 яйце
250 мл топла вода
1 с. л. олио
1 с. л. оцет
1/4  ч.л. сол
600 гр брашно
около 100 мл олио за поръсване на корите и готовата баница, както и за тиквата
1 кг тиква
100 гр орехи
1 с. л. канела
150 гр захар
пудра захар за поръсване 


  • В купа смесвам яйцето, олиото, водата, солта, оцета и само 500 гр от брашното. Размесвам всичко с миксера първо на ниска степен, а после на максимална до получаването на гладко, меко и хубаво тесто.

  • Оформям на топка, покривам с влажна кърпа и оставям за около 40 минути да си "почине".



  • През това време измивам тиквата, почиствам от семето  и без да я беля настъргвам на средно едро ренде.

  • Орехите смлях в блендера до едро.


  • Сипах 2 - 3 л. олио в уок тигана и задуших тиквата за кратко време.
  • Охладих тиквата и смесих с орехите, канелата и захарта. Разбърквам.
  • "Починалото" тесто разделих на пет равни части.

  • От всяка питчица разточвам кора с помощта на точилка. За начина на разточване съм писала много по-подробно в рецептата за шопска баница /ето тук/. Тук вече е нужно останалото количество брашно за поръсване, за да не залепва тестото по точилката.

  • Поръсвам разточената кора с малко олио /не съм го мерила, но около 2 - 3 с. л./ и обилно с овкусената тиква.
  • Навивам кората на руло и рулото навивам на охлювче в намазана с олио тава и после покрита с хартия за печене.
  • Сега е момента, в който включвам фурната на 175 градуса да загрее предварително.
  • Така подготвям и останалите четири кори, които продължавам да навивам в тавата около първата до напълването й.

  • Поръсвам баницата с тиква с 2 - 3 с. л. олио и слагам в загрятата фурна на първо ниво отдолу нагоре, но моята фурна пече по-слабо в долната си част.
  • Пекох тиквеника около 1 час.
  • Готовата сладка баница намазах със студена вода и покрих с кърпа до пълното ѝ изстиване.
  • Сервирам тиквеника поръсен обилно с пудра захар

Понякога подреждам петте фитила в продълговата тава и така получавам пет рула, които много лесно нарязвам на правилни парчета, преди сервирането им.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!
















Коментари

Люси каза…
Чудесен тиквеник, Пете! Скоро и аз ще напарвя :) Благодаря ти!
Elena Dimitrova каза…
Петя,
навремето и моята баба точеше корите за баници и тиквеник.Но днес аз само за някои големи празници точа кори.В България изборът на точени кори е много голям за разлика от Германия.Чудесен тиквеник се е получил.Аз винаги го заливам с гореща мазнина, но не намазнявам предварително тавата.Така става много вкусен.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Благодаря за вниманието, Елена! Весели празници от мен!
Petya Argirova каза…
Привет, сладка Люси! Дано да ти остане време да приготвиш и ти един вкусен домашен тутманик с точени кори! Наистина вкусът е незабравим! Прегръдки и весели празници!