ЧОРБА ОТ АГНЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА


Попаднаха ми няколко агнешки джоланчета, от които приготвих първо любимото ни агнешко в глинената тенджера със зелен лук и ориз рецептата е тук. Едно от тях, обаче си оставих за тази вкусна чорба!
Много ароматна, лесна и българска!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

агнешки джоланчета /аз използвах само едно, защото сме двама човека/
2 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1/2 корен целина
пресен магданоз
пресен джоджен /аз използвам замразен/
50 гр ориз
3 с. л. олио
1 дафинов лист
1 яйце
1 чаена чаша кисело мляко
1 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус



  • Почистеното и добре измито агнешко джоланче слагам на дъното на тенджерата под налягане.



  • Заливам със студена вода около 1,5 литра. Затварям тенджерата и включвам котлона на максимална мощност.



  • След като тенджерата започне да шуми, изключвам котлона, изчаквам да се освободи от налягането и отварям.
  • Ако използвате нормална тенджера е нужно да почиствате пяната по време на варенето. Но при тенджерата под налягане, след отварянето с лъжица премахвам останалата по стените на тенджерата пяна.


  • Прибавям нарязаните на кубчета моркови, целина, лук и дафинов лист. Посолявам и аз винаги добавям и малко инстантен бульон. Затварям отново тенджерата и включвам котлона на максимална мощност. След като тенджерата зашуми, намалявам на минимална мощност. Нужни са минимум 30 минути, за да се свари добре месото. Така, че да се дели от кокала.
  • Изваждам готовото джоланче, отделям месото, нарязвам го и го връщам в бульона.

  • Прибавям ориза и подправям със сол и черен пипер. Варя без капака за налягане още 15 минути или докато се свари оризът.

  • В купа разбивам яйцето и киселото мляко. Добавям няколко черпака от супата към застройката, като бъркам непрекъснато. Така уравновесявам температурата ѝ.
  • Добавям топлата застройка към чорбата и поръсвам обилно с магданоз и джоджен.
  • Счуквам чесъна, смесвам го с оцета и всеки си добавя по желание към чорбата.

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!






Коментари

vesela каза…
От къде сега да търся джоланчета...
Petya Argirova каза…
Привет, Весела! Предполагам, че във фризерите на големите немски вериги може да откриеш агнешки джоланчета. Поздрави!