РИБА НА ФУРНА


Във фризерите на Кауфланд /Германия/ съм открила една риба. Тази риба се нарича дива сьомга. Та...рибката ни допадна като вкус и цена. Хем не е скъпа, хем е сьомга, хем лесно се приготвя. 
В днешния рибен ден приготвих дивата сьомга със зеленчуци, на фурна и по стара българска рецепта за цяла риба.
Включихте ли фурната?






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 цяла риба - изборът за вида ѝ е Ваш. Моята беше дива сьомга
300 гр гъби
1 кг кртофи
4 домата или 1 малка консерва /аз използвам консерва, защото е по-евтино/
1 глава лук
връзка загданоз
 5 - 6 листа босилек
малко тарос /естрагон/
4 с. л.  олио
черен пипер и сол на вкус
1 чаена чаша бяло вино
1 чаена чаша зеленчуков или друг бульон
сокът на 1 лимон


  • Размразявам рибата на стайна температура, измивам и подсушавам.
  • Намазвам рибата със сок от лимон, осолявам и поръсвам с черен пипер на вкус. Оставям на студено, докато приготвя зеленчуците.

  • В тиган уок /защото е дълбок/ задушавам в олиото и малко вода нарязания на едри кубчета лук.

  • Прибавям измитите на течаща вода и нарязани на много едро гъби.

  • Докато гъбите се задушават, обелвам картофите и ги нарязвам на много едри парчета по дължината им. Добавям към гъбите.

  • След като съм пържила малко картофите, изсипвам консервата домати върху тях. Ако използвате пресни домати - нарежете ги на кубчета.

  • Разбърквам зеленчуците, заливам с виното и бульона и оставям за около 8 минути на слаб котлон.

  • Подправям ястието със сол, червен и черен пипер.
  • Изсипвам зеленчуците в подходяща тавичка и отгоре нареждам рибата.
  • Поръсвам обилно със зелените подправки и слагам ястието  да се пече в предварително загрятата до 175 градуса фурна за около 50 минути. Ароматът на естрагон е из цялата къща. Невероятно!

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!













Коментари