БАНИЦА С ПАТЛАДЖАНИ ОТ КУХНЯТА НА СЕФАРАДИТЕ


Странно, нали? 
Всички сме се втурнали да правим меденки, масленки, щолени и какво ли още не за предстоящите Коледни празници. И в тази еуфория забравяме, че има и други религии със своите важни празници.
 Например! 
Евреите от днес започват да празнуват своята Ханука. 
Това е празникът на освобождаване на народа от чужда власт. Той е празникът на свещичките. Осем дни се чества и осем дни се яде богато. Готви се зеле и се прави специална халва от грис - "халва де самола", а също и сиропирани сладкиши.
Но аз пиша за сефарадите. Това са прокудените от Испания през 1492 година евреи, които са взели със себе си скъпоценностите, които никой не е могъл да им отнеме: езика, литературата, философията, науката, фолклора и огромната и невероятна кухня.
Имам честта да познавам такива хора и така започнах по малко да се интересувам точно от тази богата кухня.  
За съжаление никога точно не знам кога е Ханука и не съм приготвила типично за този ден ястие, но пък съм приготвила невероятната баница с патладжани.
Поради тази причина искам точно на този ден да Ви запозная с баницата с патладжани на сефарадите!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МАЛКА ТАВИЧКА С ДИАМЕТЪР 24 СМ

За тестото:
3/4 чаша олио
1/2 чаша вода
сол на вкус
брашно до получаване на меко и не лепнещо тесто или около 2 чаши

За плънката:
2 патладжана
100 гр сирене
100 гр кашкавал
1 жълтък

Чашата, която използвах е с вместимост 200 мл



  • Патладжаните изпичам на скарата или във фурната. Задушавам до изстиването им в найлоново пликче и после обелвам. 

  • Накълцвам на много ситно.



  • Накълцания патладжан смесвам в купа с натрошеното сирене, половината от настъргания кашкавал и сол на вкус.

  • Разбърквам.
  • От описаните продукти омесвам тесто.

  • Тестото е хубаво за работа, защото е с много мазнина. Разделям на две равни части.

  • Едната топка разточвам на кора малко по-голяма от дъното на тавичката, защото краищата на тестото се издигат по стените на тавичката. Надупчвам кората на много места с вилица.

  • Аз използвах тавичка за тарт, намазана обилно с олио.

  • Покривам кората равномерно с цялото количество плънка.
  • Поставям върху плънката втората разточена кора, която също съм надупчила с вилица. Прищипвам краищата на долната кора с краищата на горната кора и ги фиксирам /притискам/ с вилица.

  • Намазвам с разбития жълтък.

  • Поръсвам с останалото количество кашкавал.



  • Изпичам баницата до готовност /цветът е тъмно златист/ в предварително загрята до 180 градуса фурна.



Тази баница не е типично ястие за Ханука, но пък е начин да уважим празника на евреите. Рецептата е от кухнята на сефарадите и е от книгата на Ивет Анави - типични еврейско-испански ястия!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!























Коментари

vesela каза…
Непременно ще направя някой ден тази рецепта, записвам си я!
Аз правя също една баница с патладжан и кайма, по арменска рецепта, ако ти е интересно - имам я в блога, много е вкусна.

Честита Коледа, Петя!
Желая ви здраве и добър късмет!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Весела! Ще надникна в блога ти! Пожелавам една успешна Нова 2018 година!