ЕФИРНА РОЗОВА ХОЛАНДСКА ТОРТА



Е, може това и да е последната публиация за 2017 година! Налага се доста да работя и не остава време за писане на рецепти. 
Но пък като за последна публикация избрах Розовата холандска торта! Тя всъщност е вариация на една публикувана вече от мен Розова холандска торта, чиято рецепта ще прочетете ето тук. Но пък тази е много ефирна, много ефектна, много вкусна и ме кара и много да се гордея.
Точно тази торта присъства и в моите Сладки приказки, публикувани в интернет блогосписанието SO into FOOD
Препоръчвам Ви да прочетете моите Сладки приказки! Увлекателни са, пък и има доста непубликувани в Ухае на...рецепти. Благодаря на редакторите на блогосписанието, че ме поканиха! Доста се поизпотих, но и доста се позабавлявах! А сега пък съм горда с публикацията!
Мисля, че е добър завършек на една прекрасна 2017 година!
Пожелавам на всички читатели да бъдат здрави, успешни и много обичани! И...не забравяйте да се забавлявате в кухнята! Най-приятно е да приготвяме храна за любимите си хора и да я споделяме с приятелите си! 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр многолистно тесто
1 буркан компот от череши /без костилките/
3 с. л. царевично нишесте
3 с. л. желе от череши /може и от ягоди или друго, с което разполагате/
250 гр пудра захар
800 мл течна сметана
4 с. л. захар
2 пак. ванилова захар
7 листа желатин
100 гр белени и филирани бадеми
брашно за поръсване


  • Аз купувам прясно многолистно тесто, но ако случайно разполагате със замразено е хубаво първо да го извадите от фризера и да го оставите поне една нощ, за да се размрази много бавно и на стайна температура.
  • Тестото разточвам на три кръга с размер 26 см в диаметър.




  • Подреждам в тава с хартия за печене и надупчвам с вилица, за да не се получават балончета по време на печенето.



  • Оставям блатовете да престоят и да отпуснат за около 30 минути или докато загрея фурната до 200 градуса.
  • Изпичам блатовете един по един за около 15 минути на 200 градуса или докато получат златист цвят. 


  • Изпечените блатове охлаждам добре върху решетка.
  • Избирам най-хубавия и равен блат, за да залея с розова захарна глазура.



  • Смесвам пудрата захар с 3 - 4 с. л. сок от компота и разбивам много добре.



  • С тази розова захарна глазура заливам намазания предварително с черешово желе отделен блат.
  • Оставям на една страна да се стегне.



  • В друга купа смесвам нишестето с няколко супени лъжици от сока на черешите или до пълното му разтваряне.



  • Прецеждам черешите, а сокът загрявам в тенджерка на котлона. Отделям си на една страна 12 от черешките.
  • С постоянно разбъркваме на сока добавям към него на тънка струйка разтвореното нишесте. Изключвам котлона и оставям сока за около 1 минута да ври, но не спирам да бъркам.



  • Когато гъстотата на черешовия сос ме удовлетворява, добавям и черешите.



  • Около първия блат от многолистно тесто затварям ринга за торта.



  • Изливам сгъстения и охладен компот от череши и оставям на студено да се стегне.



  • Разбивам сметаната с миксер и с добавена в нея четирите с. л. захар и ваниловата захар.



  • Накисвам желатина за около 10 минути с вода, колкото да го покрие.

  • Когато набъбне желатина загрявам за съвсем кратко или до неговото течно състояние. Но не бива да завира.

  • Към леко охладения и течен желатин добавям 2 - 3 с. л. от сметаната, за да се изравнят температурите.  

  • После желатина добавям към сметаната с непрекъснато разбъркване.



  • Две трети от леко желираната сметаната изсипвам върху стегналия вече черешов компот. Изравнявам.



  • Отделям в шприца малко сметана за декорация.


  • Покривам с втория блат от многолистно тесто и заливам с останалото количество от сметаната. Заглаждам и оставям в хладилника за около част докато кремът стегне.


  • Стегнатия розов блат нарязвам с остър нож на триъгълници, според това колко парчета искам да има тортата.



  • В сух тиган запичам до златисто филираните бадеми. Охлаждам.

  • Когато сваля ринга за торта, с нож разпределям сметаната, залепнала за ринга  по цялата страна на тортата.
  • Облепям отвсякъде с охладените златисти бадемови люспи.
  • Върху охладената торта шприцовам толкова розички, колкото парчета ще има тортата /12/ и върху тях слагам отделените от компота черешки.
  • Подреждам като ветрило розовите триъгълници, които подпирам на розичките от сметана.
  • С охладените филирани бадеми облепям тортата отстрани.

В разрез тортата изглежда също невероятно! А за вкуса Вие ще ми кажете, като оставите своите коментари!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... за Розова холандска торта!














Коментари