ОБРЕДНА ПИТА С КВАС ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР


В нашето семейство питката за Бъдни вечер е била винаги содена. Но сега, когато хобито ми е да издирвам, пробвам и описвам стари и позабравени български рецепти, питката ни ще бъде позабравената обредна пита с квас.
Направата ѝ отнема време, защото приготвянето на самия квас трае между четири и шест дена. Подробната рецепта за квас можете да прочетете тук. 
После е нужно едно втасване на омесената пита, което трае цяла нощ.
Но пък готовата вече питка е с аромат, който не може да се опише, пък и удоволствието да видиш резултата на толкова много труд и чакане е невероятно!
Аз за традициите на Бъдни вечер няма да пиша. Всички Вие имате семейни традиции, които са предадени от Вашите майки и баби. Сигурна съм, че са правилни и носят винаги много умиление и домашен уют. Но пък изкушението да омесите обреден хляб е голямо! Опитайте и него!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр качествено бяло или пълнозърнесто брашно
5 - 6 с. л. готов квас
300 мл вода
1/2 с. л. сол



Аз направих няколко проби на обреден хляб. Много ни хареса, но като цяло трудно ни беше да свикнем с това, че е питката с квас  е плътна, жилава и с твърда коричка. Та...точно в периода, в който правех проби на обреден хляб гледах интервю с дякона на Чипровския манастир /дано правилно да съм запомнила/. Той каза, че по време на пости използването на мая е позволено. И така реших да добавя 1 с. л. суха мая и щипка захар към моето тесто за обредна пита. 
Получи се много по-мека, рехава и не така жилава пита. Това си е мое решение. Вие можете да приготвите обредната пита само с квас!


  • Пресявам в купата на миксера брашното. Добавям солта, 6 с. л. квас, сухата мая, щипка захар и затоплената вода. Топлината на водата проверявам с потопено в нея кутре. Броя до пет, ако издържа кутрето на топлината - подходяща е!
  • Меся с миксер и накрайниците за тесто поне 10 минути. Получава се много меко тесто.



  • Оформям с ръце на топка и покривам купата с чиста кухненска кърпа.
  • Оставям купата на студено. Ние имаме стая, в която поддържаме температура около 16 градуса. Тестото престоява там цяла нощ.



  • На сутринта купата е пълна до горе.
  • Омесвам много за кратко тестото. От омесеното тесто отделям топче с големината на яйце, което омесвам с още брашно до твърдо тесто и оставям на една страна за декорация на обредната питка.
  • Оформям тестото с ръце на плоска питка, която слагам в тавичка, покрита с хартия за печене.
  • От отделеното тесто оформям кръст и няколко кръга. Четири кръга подреждам в четирите края на питката. Те символизират годишните времена. В средата оформям кръст, а върху него още един кръг - олицетворяващ Земята. Като цяло за символите и обредната пита прочетох в Hera.bg, но Вие можете да откриете много повече в българския фолклор.
  • Да не забравим и монетата, която е задължителна за питата за Бъдни вечер. Увивам монетата  в алуминиево фолио и я добавям още по време на омесването на питата.




  • Питата изпичам 7 минути в загрята до 220 градуса фурна, после намалявам фурната на 180 градуса и печенето продължава още около 30 - 40 минути. Колкото по-дълго я печете, толкова по-твърда ще бъде коричката ѝ. По време на печенето слагам и огнеопорна купичка с вода във фурната. Тя спомага за кората на питата да остане мека.



  • Готовата пита намазвам с подсолена вода за блясък и омекване на коричката.



Наистина имаме възможност да избираме между содена пита, пита с мая и обредна пита с квас. Всичко е въпрос на нагласа и разбиране, но нищо не е задължително! Аз лично спазвам всичко научено от моята майка и моята свекърва, но винаги гледам да добавя и нещо от себе си в традициите за Бъдни вечер. Така моите деца и моите внуци ще имат много по-голямо наследство!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!







Коментари

Elena Dimitrova каза…
Честити , мирни и благословени празнични дни Петя ! Честито Рождество Христово ! Чусесна питка с квас си приготвила !
Весела Коледа !
Анонимен каза…
Честито Рождество Христово, Петя!
Едва вчера попаднах на Блога Ви и вече съжалявам, че не съм разбрала за него по рано. Страхотни рецепти. Подробно обяснени и с всички тънкости, които човек не може лесно да намери в Гоогле. Това което аз не намерих е рецепта за любимата ми бисквитена торта. Също и за грис като десет, не за грис халва. Рецепта за супа пача също. Много ще съм Ви благодарна ако публикувате. И още нещо, моля споделете тънкости при сушене на плодове и зеленчуци. Дано не ставам нахална. Спорен ден желая!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимна! Съжалявам, че не се изписва Вашето име и трябва така да се обръщам! Радвам се, че сте достигнали до моето тефтерче с рецепти. То има вече почти 1000 рецепти и между тях има и грис като десерт, и супа пача. Съжалявам, че не сте успели да ги откриете. Може нещо неправилно да съм ги именувала и поради тази причина да не сте ги открили. Колкото до сушенето на продукти, нямам и аз опит. Не съм много по консервирането, защото нямам много място за съхранение на консервираните неща. Ще помисля и Вие ще разберете като следите Ухае на...Нека Новата 2018 гоина Ви донесе здраве и много щастливи моменти! Поздрави!
Petya Argirova каза…
Аааа! Забравих! Има две рецепти за бисквитени торти в Ухае на...Прегръдки и се забавлявайте в кухнята!
Деси каза…
Петя благодаря Ви, за бързия отговор. Извинявам се, за момента трудно се орентирам пък, уж с търсачката търся. Иначе аз съм Деси и живея в Берлин 😊
Приятно ми е.
Ако не спамя се сетих за още две рецепти орехчетата с крем, онзи позабравените, но пък с много вкусен крем, за които обаче трябва форма и също как се прави паста патафри. Веднъж пробвах по рецепта от Интернет и беше катастрофално. Още веднъж се извинявам, ако нахалствам. Спорна седмица желая.

Деси
Petya Argirova каза…
Привет, Деси! Радвам се, че не си вече Анонимна! Орехчетата опитах да приготвя отново, след около 40 години. Но...със старата форма за тях, която моят татко беше донесъл от СССР. Не се получиха добри, защото и формата доста беше вече ръждясала. Така, че за тях нямам рецепта и няма скоро да имам. Просто, защото нямам форма. Изхвърлих я на поредния Sperrmüll. Приятно ми е, че се запознахме!
Деси каза…
В такъв случай, ще Ви подаря една. От мен формата, от Вас в последствие рецептата. Откази не се приемат 😉😊

P.s. Това за формата е сериозно. 😋

Hmmm, lecker
Petya Argirova каза…
Хей, Деси! За първи път ми се случва някой мой читател да иска да ми подари форма! Ти си страхотна! Благодаря и Guten Rutsch!
Деси каза…
Значи това за което трябва да помоля е Geduld 😀, малко бавно става при мен всичко, но пък винаги и със сигурност. Обещаното си е обещано.
Весело изкарване и Viel Gesundheit 😋
Petya Argirova каза…
:) Много си мила, Деси! Ще те помоля да не се безпокоиш за никакви форми за сладкиши! Оценявам твоя жест. Много е мило! Прегръщам те!