ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ВАФЛЕНИ КОРИ а la ГАРАШ


Причината да приготвя тази шоколадова торта е, че в нашия селски магазин с име Wasgau направили рафтове с руски стоки. Мен ме привлече в същност всичко, което беше с надпис на кирилица. Настина е голяма гордост на края на географията, в някаква си планина и далеч от България да можеш да прочетеш нещо на кирилица, пък било то и на руски език. 
Та точно на тези рафтове Динко си избра някакъв колбас - сервилат с надпис "Коньячный", а аз си избрах вафлени кори за торта, на които пишеше "Пуст всегда будет вкусно". Този надпис пък ми напомни песента "Пуст всегда будет солнце" и ме върна в детството, когато учехме руски език и пеехме в хора на училището.  
Така, че ето едно ново предизвикателство за мен. Руски вафлени кори за торта купени в Германия и от тях правя българска торта!
Рецептата си е само моя и днес я споделям с Вас. За източник си използвах моята рецепта за торта Гараш /ще я откриете ето тук/  и добавих любимите ми лешници.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пакет вафлени кори с 5 бр. в опаковката

400 мл. течна сметана
4 с. л. захар
600 гр натурален /черен/ шоколад
25 гр кокосово масло
150 гр едро смлени лешници
2 с. л. захар
30 гр. масло



Ако сте приготвяли торта Гараш, тази торта ще Ви се стори много лесна за направа. В случая тук се спестява и най-бавната част от чисто българската торта - направата на 5 бр. блатове. Но пък, за да стане вкусна тортата с вафлени кори е нужно минимум 24 часа да се изчака, преди да се реже. Това е защото вафлените блатове остават доста по-дълго време твърди. Но пък после...голяма вкуснотия, която се сервира задължително с нож и вилица! А  тези от Вас, които обичат да снимат и споделят в кулинарните групи на Фейсбук своите произведения, ще помоля винаги да добавят към споделената торта и линк, който води към моята рецепта в Ухае на...Тя е обект на авторско право! 




  • Разтопявам 450 гр от натуралния шоколад на водна баня до течен. Тук винаги предупреждавам, че трябва да внимавате да не попадне вода в шоколада, защото се втвърдява и няма оправяне.
  • Аз сипвам вода в тенджера. Слагам стъклена купа върху тенджерата, но гледам водата да не опира дъното на купата. Начупвам шоколада и включвам котлона на максимална степен. Когато водата заври - изключвам. С разбъркване шоколадът се разтопява по-бързо. Оставям шоколада на една страна леко да се охлади.
  • Охладената сметана и захарта разбивам с миксера до такава гъстота, че миксера да започне да остава черти в сметаната. 


  • Към разбитата сметана добавям на тънка струйка разтопения шоколад и продължавам да разбивам с миксера.



  • Тази вкусна шоколадова смес може да стане и по-рядка, ако случайно не сте охладили достатъчно шоколада. Но това се оправя като оставите крема за кратко в хладилника.



  • В сух тиган изсипвам 100 гр от едро смлените лешници и ги запичам до златисто като непрекъснато раздрусвам тигана, за да ги разбъркам.


  • Захващам около първата вафлена кора ринга за торти.



  •  Изсипвам един черпак от крема и разнасям равномерно по цялата кора.


  • Поръсвам върху крема с част от запечените лешници.



  • Слагам втората вафлена кора и отново добавям 1 черпак от шоколадовия крем.

  • Поръсвам шоколадовия крем с част от лешниците и отново покривам с вафлена кора.
  • Продължавам в тази последователност до пълното изчерпване на вафлените кори и лешниците.

  • Когато поставя последната вафлена кора я намазвам само с последния шоколадов крем, но не я поръсвам с никакви лешници. Заглаждам и оставям в хладилника да се охлади и да престои достатъчно време.
  • На другия ден по познатия начин разтопявам и останалите 150 гр шоколад, като им добавям 25 гр кокосова мазнина или олио. Аз понеже съм хитра не измивам купата от предишното разтопяване на шоколад, защото по нея има доста останало количество, което използвам и сега.

  • Мазнината се добавя, за да има шоколадовата глазура блясък.
  • Изваждам тортата от хладилника, свалям ринга  и я заливам с шоколадовата глазура.

  • За да остане глазурата гладка по повърхността на тортата я оставям сама да се разлее като леко накланям тортата в различни посоки.
  • Но за да покрия странично тортата използвам нож за заглаждане, а под тортата имам хартия за печене, която ми помага да събера изтеклия шоколад.

  • Докато изчаквам шоколадовата глазура леко да стегне, приготвям лешниковия крокан карамелизирани ядки/ за декориране на тортата. Все пак не е оригинална Гараш и поради тази причина избягвам украсата с шам фъстък. Аз обичам да спазвам оригиналния изглед на тортите, които приготвям.
  • В сух тиган изсипвам останалото количество едро смлени лешници, добавям захата и маслото. Включвам котлона и с постоянно разбъркване карамелизирам.



  • Готовия лешников крокан изсипвам върху хартия за печене и охлаждам.
  • После начуквам в хаванче и декорирам все още меката глазура.

Сервирам тортата добре охладена и задължително с нож и вилица.



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!





















Коментари