ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ ЗА ГАРНИТУРА


От почти 10 години живеем в Германия. И точно тук се научих да похапвам това червено зеле като гарнитура. Ами на мен ми е много вкусно! И то...приготвено по немската рецепта. 
Червеното зеле за гарнитура може да се купи от всеки магазин в Германия в буркан и вече приготвено. Просто се претопля и се сервира като гарнитура. То си е типично за есенно-зимния сезон. Сервира се като гарнитура на червени меса - телешко, дивеч и някои ястия със свинско месо. 
Обаче тръпката да си го приготвиш сам, по стара немска рецепта е невероятна.
Имам колежка, която приготвя това зеле по рецепта на своята баба. Колежката е по-голяма от мен! Не е нужно да смятаме колко стара е рецептата! 
Реших да се доверя на изпитаното. По принцип избягвам да търся рецептите в Интернет. Друго си е да попиташ "опита"! В Интернет, понякога рецептите са далеч и от действителността! Аз отивам при източника, опитвам и чак тогава приготвям в малката си кухня! 
Няма да сбъркате с тази рецепта!
Сервирано това зеле към подходящото месо и сос е много вкусно!
Доверете ми се!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 червена зелка
около 50 гр свинска мас /заменя се с всяка мазнина по Ваш избор, но вкусът е друг/
2 глави кромид лук
сол на вкус
1 с. л. захар
2 ябълки
2 с. л. оцет
10 зърна карамфил
4 дафинови листа
20 зърна черен пипер
1 с. л. консервирани боровинки


  • Нарязвам червеното зеле на много тънки ивици. За целта използвам моят нов помощник в кухнята. Нарязването става за нула време. Ако не разполагате с него, просто с остър нож и режете на много тънки ивици.



  • Или пък ползвате рендето. Ето този вид не е скъп и го има във всеки магазин.



  • Така изглежда нарязаното червено зеле. Хубаво е да ползвате ръкавици, ако се притеснявате, че ще Ви се оцветят ръцете. Това зеле пуска един мастилен цвят, който обаче лесно се отмива.



  • Това е свинската мас, която купувам в Германия. Много е бяла, чиста и хубава за сладкиши и приготвяне на вкусни ястия.



  • Нарязвам главите кромид лук на ситно. Странен цвят са добили, когато ги снимам на тъмно.



  • Слагам нарязаното зеле в дълбока тенджера, заедно с маста и кромидия лук. Добавям шепа сол или около 1 ч. л., но солта в Германия не соли както солта в България. Така, че добавяте сол, според Вашия вкус.



  • Обелвам ябълките, почиствам ги от семките и ги нарязвам на малки кубчета. Добавям ги към зелето, заедно с около 400 мл зеленчуков бульон или само вода. 
  • Добавям оцета, захарта и подправките.
  • Оставям зелето на слаб котлон да се вари около 40 минути. 
  • След 40 минути червеното зеле е омекнало и много ароматно. Разбърквам от време на време.



  • Точно преди сервирането добавям към готовото зеле боровинките и разбърквам.



 Червеното зеле приготвено по този начин сервиам като ганитура към дивечево месо, задушено телешко, телешки руладини или пък неделно печено свинско месо.


Понякога се получава голяма количество от тази гарнитура. Тогава просто изсипвам охладеното червено зеле в найлонови торбички с цип. Купуват се от Кауфланд. Знаете ги! Тези, които Ви спасяват на рентгена, когато ще летите със самолет за някоя дестинация! Избутвам въздуха и затварям плътно. Замразявам. Когато отново приготвям червено месо не е нужно да купувам готово червено зеле. Разполагам с гарнитура във фризера. 


Хубаво е да опитате и този непознат за нас - българите вкус! Заслужава си! А когато е комбиниран и с невероятния вкус на соса за дивечово месо /рецептата е тук/ ще разберете за какво пиша!
Бъдете здрави!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!










  

Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
честита и благословена Нова 2018 година ! Здраве и мир в твоя дом !
Чудесна рецепта за гарнитура.Ще я изпробвам, червеното зеле наистина се използва много в Германия.
Весели празнични януарски дни !
Petya Argirova каза…
Благодаря, Елена! Нека да има здраве и късмет и в твоя дом! Да! Червеното зеле е задължителната гарнитура за поднасянето на "червени" меса в Германия. Неизменна част от вкусния кафяв сос и кнедлите! Успешна 2018 година!