ЧИЙЗКЕЙК ЗА ДЕЦА БЕЗ ЗАХАР - Little Foodie


В Ухае на...продължава поредицата от рецепти за бебета и малки деца.
Днес темата е нещо за следобедно хранене, което да е без захар и да включва вече и белтък. 
Този чийзкейк е подходящ за деца над 10 месеца, които вече са преминали захранването с белтък.
Аз използвах за направата му обикновено бяло брашно, но може да бъде заменено и с друго брашно, подходящо за Вашето дете.
В случая е важно как да бъде заменена липсата на захар, без да се използват изкуствени подсладители, но пък в същото време да сервираме сладкиш на малкото дете.
Приготвянето на храна за моя малък внук ме връща в годините, когато аз отглеждах моите две дъщери. Годините на нямането. Тогава храната за бебетата се приготвяше само у дома, поради липсата на всякакви готови детски храни и каши. Беше си цяло забавление. А сега храната за бебета и деца се приготвя у дома, защото  е много по-полезна.
Но, стига приказки!
Време е да запретваме ръкави!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 20 СМ:

За тестото:
150 гр брашно
1/2 малък банан около 60 гр
60 гр масло
За крема:
2 яйца
1 и 1/2 малък банан или около 180 гр
30 гр масло
500 гр извара
1 с. л. царевично нишесте


Да! Цветът не като на нормален чийзкейк и това е, защото заменяме захарта с банан. Той дава едно допълнително оцветяване на сладкиша. Аз лично намачках банана с вилицата, но Вие можете да го пасирате. Опасявам се само, че може да промени консистенцията. Или по-точно казано да станат тестото или крема по-редки. Ако така се случи - добавете брашно или нишесте, за да получите нужната консистенция. Все пак банана не замества на 100 % липсата на захар, но пък  и бебетата не познават нейния вкус. За тях е добре на сладост! Дано само да не се изненадат от тази нова за тях консистенция! Все пак до сега са получавали само каши.
Хубавото е, че и всички онези от Вас, които по една или друга причина не могат да приемат захар могат да похапнат от този сладкиш!



  • Включвам фурната да загрее на 180 градуса /с вентилатор 160 градуса/.
  • Формата за торта намазвам с масло и поръсвам с галета или пък просто слагате на дъното хартия за печене.
  • За тестото смесвам брашното с мекото масло и банана. 




  • Омесвам тестото с миксера или докато се получи топка.
  • Увивам не лепнещата топка във фолио за свежо съхранение и слагам за около половин час в хладилника, за да се стегне.
  • Ако случайно тестото Ви все още лепне - добавете малко брашно, ако обаче е твърдо и се рони на трохи е нужно да добавите още малко банан.
  • Охладеното тесто разстилам във формата като поставям топката в средата на формата и започвам да притискам с пръсти и да избутвам към стените на формата. Старая се да е равно количеството тесто по дъното на формата и да имам достатъчно тесто, за да облепя и стените на формата. Друг вариант е да разделите тестото. Едната половина да разстелете по дъното, а другата половина да оформите на фитил с размер  формата и да го залепите по стените ѝ.
  • С вилица надупчвам цялото тесто по дъното формата.




    • За крема е нужно да разделя белтъците от жълтъците.
    • Винаги първо разбивам белтъците на сняг, защото купата и накрайниците на миксера са още сухи.
    • В същата купа, без да я измивам смесвам жълтъците, разтопеното масло и пасирания банан.
    • разбивам с миксера до получаването на пухкава смес, доколкото това е възможно.



    • Добавям изварата и нишестето. 
    • Разбивам до хубав крем.


    • Най-накрая добавям разбитите на сняг белтъци, но не разбивам повече с миксер - най-добре тел за разбиване да се използва.


    • Готовия крем изсипвам върху тестото и заглаждам.
    • Слагам в загрятата предварително до 180 градуса фурна и печенето продължава минимум 50 минути.


    •  Ако случайно много бързо Ви потъмнене сладкиша е хубаво да го покриете с алуминиево фолио и да продължите печенето. При мен това не беше необходимо.



    • Готовия сладкиш оставям както е във формата до пълното му охлаждане.
    • Сервирам напълно охладен.


    Станете член на моята позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








    Коментари