МОЯТ ЛЕСЕН КОЗУНАК НА КОНЦИ



Ухае на Великден!

Големите празници като Великден и Коледа ме накараха да кръстя блога си "Ухае на ...". Винаги, когато идва един от тези големи празници се готвят ястия, свързани с празника. И когато в този момент влезе някой у нас се чува възгласа "Мммммммммммм мирише на Великден" или "Ммммммммммммм мирише на Коледа".
А как мирише на Великден? Ами Великден мирише на козунак, зелена салата, печено агнешко и мнооооооооооого яйца. 
Аз пък винаги съм обичала да си меся сама козунаците. По-вкусни са от купените, а пък тук няма и откъде да си купиш козунаци. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
3 яйца
150 мл прясно мляко
125 гр захар
75 гр масло
25 мл олио
1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна мая
щипка сол
1 с. л. ракия
2 пак. ванилова захар
няколко капки ванилова есенция
настърганата кора на един лимон
по желание:
локум, стафиди, бадеми,




Хубаво е помещението в което ще се меси  козунакът да е добре затоплено, но ако например кухнята ви е голяма или заедно със столовата и хола -  едно цяло, както е при мен - просто включвам фурната на 50 градуса и там втасва козунакът.




  • В купата за разбиваме смесвам брашното, солта, ванилията, 1 с. л. от захарта и сухата мая. Разбърквам и правя кладенче.
  •  Ако използвам прясна мая, я начупвам в кладенчето и заливам с част от  затопленото прясно мляко, като не забравям и да добавя малко захар. Изчаквам десетина минути маята да се активира.
  • В кладенчето добавям разбитите яйца, като отделям белтъка на едно от тях за намазване на козунака.

  • В друг съд смесвам прясното мляко и останалата захар. Загрявам на микровълновата. Разбърквам до разтопяването на захарта и когато температурата спадне до 45 градуса или при проба с пръст да не е горещо млякото, добавям ракията, кората от лимон и есенцията.
  • В трета купичка разтопявам маслото на микровълнова фурна и му добавям олиото.
  • Започвам бавно да бъркам яйцата, накрайниците на миксера са за тесто. Ако използвам планетарния миксер, включвам на първа степен.

  • След това добавям на тънка струйка топлото мляко като продължавам разбъркването.



  • Като свърши млякото добавям на тънка струйка само половината от разтопената мазнина.



  • Разбърквам с миксера до момента, в който се оформи топка тесто около накрайниците на миксера.
  • Увеличавам мощността на втора степен и продължавам месенето с миксер.
  • Започвам да добавям по малко от мазнината и да бъркам, добавям мазнина, бъркам и така до пълното й изчерпване.
  • Самото месене трае около 10 минути, което замества удрянето на тестото 100 пъти в масата.
  • Но по мое мнение, за достигането на така желаните конциа  в козунака е бавното добавяне на мазнината и дългото месене. Сега с технологиите можем да си позволим да месим един козунак 10 минути. Преди просто ми омръзваше.

  • Дооформям тестото на ръка и покривам със стреч фолио. Оставям купата на топло /при мен беше 25 градуса в стаята/ и чакам около половин час, ако е месен на ръка час и половина или докато увеличи двойно обема си.

  • Ако ползвам стафиди -  накисвам с малко ром да омекнат и да получат аромат и вкус на алкохол.
  • Втасалото тесто извадих от купата и леко с ръце разточих на дебела продълговата кора, която отрязах с нож на три ленти.
  • Върху всяка лента подредих локум. Друг път слагам стафиди, или пък намазвам с мармалад от шипки.

  • Навих лентите на рула, които оплетох на плитка.

  • Завих плитката на кръг и поставих в намазнена дълбока тава. Вие използвате съд, с който разполагате. Не трябва да е много голям, за да се получи висок козунак.




  • Покрих с кърпа и оставих отново на топло да втасва за около 20 - 30  минути, но ако е ръчно месен - второто втасване също трае по-дълго.  Просто следях да удвои обема си.
  • Включих фурната да загрява на 175 градуса.
  •  Намазвам с леко разбития белтък и декорирах с перлена захар, нормална захар и счукани лешници.

  • Пекох до леко позачервяване на 175 градуса и после намалих фурната на 150 градуса. Оставих за още около час във фурната. Това обаче ще прецените Вие сами.
  • Готовия козунак извадих от фурната и оставих за около 5 минути в тавичката.

  • После извадих много внимателно от тавичката и оставих на решетка до пълното му изстиване.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!





Станете член на моята  кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари