ЗЕЛЕНА ВЕЛИКДЕНСКА САЛАТА


Тази салата я кръстих "Великденска салата", защото преди години когато пресни зеленчуци не се намираха целогодишно, я правехме основно за Великден и основно като гарнитура за печеното агнешко месо. 
Сега когато имаме всякакви зеленчуци - целогодишно, продължаваме така да я наричаме. Със своя невероятен пролетен вкус, тя винаги ни напомня за този празник. 
Тук в Германия, поради липса на Женския пазар и 3 марулки за 1 лв., си купувам Salatherzen, малки зелени марулки, които напомнят само сърцевината на нашите големи и вкусни марулки. От тези трите салатки ще напрява една купа със "Великденска салата"







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 бр. маруля или 3 бр. Salatherzen
1 връзка зелен лук
1 краставица
1 връзка репички
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
3 с. л. олио
1 с. л. винен оцет
1 шепа ситно нарязан пресен магданоз
2 варени яйца



  • Марулките добре измити и изцедени ги нарязвам на лентички с ширина около 1 см. 
  • Репичките почистени и измити, ги нарязвам на тънки филийки. 
  • Зеления лук го нарязвам на колелца, около 1 см. широки. 
  • Краставицата я обелвам и нарязвам на кубчета, около 2 см. големи. 
  • Всички продукти ги разбърквам във дълбока купа.
  • От киселото мляко, солта, олиото, оцета и магданоза приготвям дресинг. Всичко се разбърква много добре.




  • В по-дълбоки чини за салата слагам сместа от зеленцуците, заливам с дресинга и подреждам отгоре сварени яйца. Украсявам с една маслинка.




Това с киселото мляко, добавено към тази салата, го научих от татко /моят свекър/. Той все ми казваше, че пролетните марули имат малко повече нитрати, а пък киселото мляко неутрализирало нитратите. И те така по-малко  вредят на организма ни. Сега вече добавям млякото заради вкуса. Нямам представа има ли още нитрати в зеленчуците или не.



Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецепта от Ухае на...



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




0