Translate

вторник, 15 октомври 2013 г.

Bienenstich ИЛИ НАЙ-НЕМСКИЯТ СЛАДКИШ


Ето, че му дойде времето да ви запозная с един от чисто немските сладкиши - Bienenstich. Няма превод. Буквалният превод на думата е "ужилване от пчела", което нещо не ми се връзва. Затова ще го оставя с немското му наименование. А защо "Най-немския сладкиш"? Ами защото, когато Барак Обама беше на посещение в Германия имаше цял ден директни предавания по телевизията за това къде е в момента или пък какво му се сервира за обяд и т.н. Точно тогава чух, че за десерт ще му се сервира "Най-немския сладкиш - Bienenstich". Казвам си: "Ами аз точно него се научих най-напред да правя!".
Много съм благодарна, разбира се на моята колежка - сладкарка с опит.  Тя е човекът, който ме научи на много неща от немската кухня. 
Бива си ги тези немци! Умеят да приготвят вкусни сладкиши!




За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 26 СМ:


За блата:

5 бр. яйца
150 гр. захар
200 гр. брашно
4 с. л. вода
1 ч. л. бакпулвер
4 пак. ванилин
25 гр. краве масло
30 гр. обелени, нарязани на люспички бадеми

За крема:

800 мл. течна сметана /неподсладена/ - Schlagsahne
2 пак. Парадиз крем на Д-р Йоткер - Paradies Creme с вкус на ванилия

  • Включвам фурната да загрява на 180 градуса
  • В купа за разбиване се счупват яйцата, добавят се водата, ванилинът и захарта. Разбива се всичко с миксер, не по-малко от 5 мин. Трябва да се получи пухкав крем.

  • Брашното се смесва с бакпулвера и  трябва да се пресее.

  • С помощта на тел за разбиване се добавя към крема. Не се работи повече с миксер. Сместа се разбърква много внимателно. Това се прави с цел да се запази кремът пухкав. 

  • Готово е за печене, когато цялото брашно се е разпределило равномерно в сместта.






  • Подготвям си формата за торта, в която ще се пече блата. На дъното слагам хартия за печене. Намазвам с мазнина и поръсвам с брашно.

  • Много внимателно изсипвам сместта във формата.
  • Изравнявам с помощта на шпатула като избутвам от средата към стените. Така избягвам издуването в средата.
  • Слагам малки парченца от маслото по цялата повърхност
  • Поръсвам обилно с бадеми


  • И най-накрая поръсвам обилно със захар.

  • Печенето на  блата е между 30 и 40 мин на 180 градуса, докато добие златист цвят.

  • Вадя от фурната и оставям, както е във формата да изстине.

  • След като изстине, го изваждам внимателно от формата и разделям блата, с помощта на конец на две части така че да се получат 2 бр. блатове.





  • Горната част, тази който е с бадемите, много внимателно, защото е чуплива я разрязвам на 12 парчета.



  • Сега вече разбивам крема. В дълбока купа изсипвам сметаната и двете пакетчета Ванилов крем и с помощта на миксер разбивам минимум 5 минути. 

  • Трябва отново да получите много пухкава смес.



  • Върху подходящ съд, чиния за торта, се слага долната част от блата и около него се слага   ринг или страничната част от формата за торта. Това е нужно, за да може да се оформи тортата, когато се изсипе крема, докато кремът се стегне.

  • Изсипвам крема и подравнявам с помощта на шпатула.

  • Сега подреждам 12 парчета на горната част на блата. Прави се по този начин, за да може после много лесно да се отрежат парчетата на сладкиша, тъй като горната част на блата, заради бадемите е доста твърда. Така се запазва цялостта и красотата на сладкиша.



  • Слагам в хладилника за 1 час да стегне крема.



Пожелавам Ви добър апетит!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!





Публикуване на коментар