Translate

петък, 20 декември 2013 г.

МОЯТА ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВА ПИТКА


Днес ухае на Моята питка. С направата на тази питка нямам никога проблеми. Винаги се получава и за големи семейни празници - това е моята работа. Да омеся питката. Работата с тесто е много деликатна, особено ако е с мая. Научила съм се в такива моменти да съм много спокойна и да дам цялата си любов в омесването и изпичането на питката. Може би затова винаги се получава. 
Преди години използвах само жива мая, но в последните години си купувам суха мая и винаги, когато реша да меся питка имам у дома. Това е едно от нещата, които промених при направата й. Още повече, че за да имаме успех с жива мая трябва да е съвсем прясна, а пък и спестяваме 10 мин. или едно втасване на маята.
Моята питка не може да се мери с майсторските изпълнения на всички жени, които показват сложни и умели форми и украси на питки, но гарантирам успех, дори на начинаещи в месенето.
Предлагам и Вие да опитате!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


3 бр. яйца
100 гр. кисело мляко
1 с. л. захар
3 с. л. олио
1 кубче краве масло - 75 гр.
0,600 кг. брашно
1 пакетче суха мая
100 мл. горещо прясно мляко
1 ч. л. сол


  •  В подходяща купа пресявам 2/3 от количеството брашно. Винаги си оставям част от брашното настрана, защото не се знае точно колко ще поеме питката и е по-добре да се добавя допълнително. Ако брашното е в повече, тестото ставя твърдо и това пречи на втасването.
  • Размесвам брашното със сухата мая, солта и захарта. 
  • В друга, по-малка купа, разбърквам 2 бр. яйца и белтъка от третото яйце. Жълтъкът си оставям за намазване на питката. Добавям към тях киселото мляко, 3 с. л. олио.
  • Първоначално правя дупка в средата на брашното и разбърквам  дървена лъжица, изсипвам по малко от яйчено-млечната смес.  Разбърквам бавно и малко по малко си взимам от брашното. Продължавам бъркането винаги в една посока, като продължавам да взимам и от брашното. 
  • Бавно и постепенно добавям и топлото прясно мляко.

  • Бъркам,  докато тестото започне да се оформя като топка и трудно може да се бърка с лъжицата.
  • Тогава започвам вече месенето с ръце. От време на време топя ръцете в брашно, за да не залепва тесто по тях. Самото омесване правя с дясната ръка, като с пръстите на ръката подхващам тестото от края и го обръщам към средата на топчето от тесто и тогава вече притискам с меката част на дланта. С лявата ръка правя едно леко преместване на тестото в посока на часовниковата стрелка. Отново подхващам с пръстите, обръщам тестото към  центъра на топчето, пристискам с дланта на дясната ръка и завъртам леко топката с пръстите на лявата ръка. И така, докато брашното в купата свърши. 





  • Самото омесване не е нужно да е с много силно натискане, по-скоро нежно. Така тестото остава меко, а в същото време си поема достатъчно от брашното. Познавам, че тестото ми е готово, когато не залепва по ръцете ми.




  • Покривам готовото тесто с кърпа и оставям на топло място да втасва между 30 и 40 мин., или докато увеличи двойно обема си.
  • През това време си подготвям тавичката, в която ще пека питката. Аз лично използвам дъното на стара електрическа тенджера /този уред е познат само на моето поколение/. Нужна е по-дълбока тава или форма за торта. Намазвате обилно с олио и поръсвате с брашно.

  • Разтопявам и кравето масло в микровълновата, заедно с 1 - 2 с. л олио.
  • Когато тестото достатъчно е удвоило обема си, го разделям на две части.


  • Повърхността, върху която ще работя, наръсвам с брашно. Ръцете потопявам също в брашно. От всяка част разточвам кора, като при разточването внимавам да няма много натиск. Тестото е меко и добре втасало. Ако се обработва с много притискане, може да не втаса отново. 

  • Намазвам първата кора с половината от разтопеното масло и върху нея слагам втората кора. Нея също я намазвам с останалото масло.






  • Внимателно навивам на руло, което не е много стегнато. 




    • Нарязвам рулото на 8 равни части.


    • Тези питки разпределям с равномерно отстояние в тавата и обърнати върху разрезите.


    • Отново покривам с кърпа и оставям на топло да втасва между 30 и 40 мин. Питката е втасала, когато удвои обема си.
    • Когато преценя, че е готова, намазвам с жълтъка от четвъртото яйце.



    • Печа питката на 180 градуса около 1 ч. 
    • Когато е добре опечена, я намазвам с малко водичка отгоре за блясък.

    Ето втори вариант на оформяне на питката. Също много сполучлив и красив!

    • Намазаните с масло и положени една върху друга кори, разделям на 16 парчета като торта. За да е точно използвам ето това приспособление за фиксиране на 16 тортени парчета, но ако не разполагате с него просто внимателно фиксирате с нож.




    • За разрязването на 16 парчета използвам резец за пица.



    • Всяко парче навивам на руло като започвам от външната част и завивам към центъра.



    • Подреждам рулцата в тавичката.



    • Оставям питката да втаса и да увеличи двойно обема си.



    • За изпичането прочетете по-горе в публикацията!

    Това е трети вариант на оформяне на питка. Много лесен, а в същото време питката е на "конци". Ефект, който се получава от усукването на рулото от намазани с масло кори.


    •  И тук двете кори са намазани обилно с масло и са една върху друга.


    • Навивам корите на руло.




    • Усуквам корите като завъртам двата края на рулото в различни посоки. По време на усукването рулото увеличава размера си в дължина.


    • Навивам рулото на охлюв в намазаната предварително с олио тавичка.



    • Намазвам с разбит жълтък.



    • Изпичането е по описания по-горе начин.





    Надявам се и Вие да опитате! Не е трудно! Успех!


    Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!





    Публикуване на коментар