ТОРТА ШВАРЦВАЛД С ЧЕРЕШИ - Schwarzwälder Kirschtorte



Ето, че дойде ред и на по-малката ми дъщеря да празнува Рожден ден. Специално за нея направих тази невероятна торта, която е любимата торта на всички германци и голямо предизвикателство за мен - аматьорката в сладкарството.
Спорно е защо точно така се казва, но името е свързано с планината Шварцвалд, а съчетанието на сметана, череши, шоколад и черешова ракия е запазена марка точно на този район, като първоначално се е правил  крем, а в последствие в съчетание с шоколадови блатове се получава и тортата. 




Необходими продукти за блатовете:

6 яйца
180 гр. захар
100 гр. брашно
50 гр. Speisestärke - царевично нишесте
2 ч.л. бакпулвер
75 гр. масло
2 с. л. олио за намазване на формата
1 с. л. брашно за поръсване на формата
хартия за печене



Необходими продукти за черешовия крем:

2 буркана компот от череши /вишни/ без костилки - Sauerkirschen
2 с.л. захар
4 с.л. Speisestärke /царевично нишесте/
1 с.л. Черешова ракия Kirschwasser

Необходими продукти за сметановия крем:

1000 мл. течна сметана
4 пак. ванилия
4 пак. втвърдител за сметана Sahnesteif
5 с.л. пудра захар
100 гр. парченца /настърган/ шоколад Raspel Schokolade - черен

Необходими продукти за украсата:

16 бр. череши от компота или коктейлни
100 гр. парченца шоколад
200 мл. течна сметана
1 пак. втвърдител за сметана
1 с. л. пудра захар
1 пак. ванилия

  • Винаги започвам с подготовката на формата за тортата. По познатия Ви вече начин - постилам хартия за печене на дъното на формата, затварям със стените на формата като захващам хартията, 2 с. л. олио ги размазвам по цялата форма, дъно и стени, поръсвам с брашно и с потупване на формата за торта го разнасям из цялата форма.

  • Включвам фурната на 175 градуса да загрява.
  • Започвам с разтопяването на шоколада на водна баня, като добавям и маслото. В подходяща тенджера сипвам студена вода и слагам на котлона на максимална степен. В пластмасова купа начупвам шоколада и добавям маслото. Потапям купата в тенджерата с вода и при постоянно бъркане на шоколада, следя да не заври водата. Намалявам котлона на половина и продължавам бъркането. Ако случайно усетите, че водата завира - дръпнете от котлона или долейте внимателно студена вода. Оставям шоколада да се изстуди.

  • Разделям внимателно белтъците от жълтъците. Не бива да попада жълтък при белтъците. Това пречи на разбиването им на сняг. 
  • Разбивам белтъците на сняг с помощта на миксер. Проверявам дали са готови като обърна купата и не се разливат.
  • В купата със жълтъци добавям захарта и разбивам отново с миксера, докато захарта се разтопи и се получи пухкав крем. 
  • Добавям разтопения шоколад и продължавам разбиването.
  • Пресявам в трета купа брашното смесено с бакпулвера и нишестето.
  • Към сместа от жълтъци, захар и шоколад добавям пресятото брашно и разбърквам вече бавно с тела за разбиване.
  • Най-накрая добавям разбитите на сняг белтъци. Сместа ми е готова, когато е гладка и пухкава.
  • Изсипвам във формата за торта.
  • Пече се около 30 минути на 175 градуса.

  • Готовия блат го разрязвам на три отделни блата с помощта на остър и дълъг нож, или с конец.

  • Сега вече идва ред на крема от череши. Черешите, с помощта на сито, прецеждам от сока и оставям настрана. Като в отделна купичка отделям 16 бр. от тях за декорация.

  • Сокът от компота изсипвам в подходяща тенджера и слагам на котлона да заври. 
  • В купичка смесвам 4 с. л. от нишестето и 2 с. л. захар, заливам с малко от студения сок от череши и разбърквам, колкото да се получи гладка смес, за да няма бучки от нишестето.
  • С постоянно бъркане на сока, който е на котлона добавям сместа от нишесте и продължавам бъркането, докато сместа се сгъсти.

  • Към сгъстения вече сос, добавям черешите и 1 с. л. от черешовата ракия. Бъркането вече е внимателно, за да не се развали формата на черешите. 

  • Дърпам от котлона и оставям да се изстудят.
  • Подготвям първия /най-долния/ блат на тортата. Върху плоскостта или чинията, в която ще се сервира тортата, поставям първия блат и го заливам с 1/3 от черешовата ракия. 

  • Тук вече ползвам и ринга за оформяне на торта. Аз лично го взех на заем от моята колежка, но ако вие не намерите такъв - ползвайте стените на формата за торта. Рингът не позволява на кремовете да се разтекат настрани, а помага на  тортата да получи идеалната форма и да се стегне добре при охлаждането.

  • Изстиналият крем от череши го изсипвам върху първия блат и оставям на студено да се стегне хубаво.

  • След като кремът добре се е стегнал, разбивам 200 мл от сметаната с помощта на миксера. Когато започва сметаната да се сгъстява, добавям 1 ванилия, 1 с. л. пудра захар и половин пакетче от втвърдителя за сметана. Продължавам разбиването на максимална степен на миксера, докато сметаната се сгъсти. Отново както и при белтъците, проверявам готовността на сметаната като обърна купата. Като не изтича - готова е. Много внимавайте с тази проверка. Правете го бавно, за да не ви се разлее сметаната, ако не е достатъчно сгъстена.

  • Разстилам сметановия крем равномерно върху черешовия, желиран вече крем.
  • Поставям вторият блат /среден/ и също го заливам с част от черешовата ракия.
  • Оставям на студено леко да стегне.

  • Докато стяга тортата, подготвям следващият сметанов крем.
  • Разбивам с помощта на миксер 400 мл. от сметаната. Когато леко започне да се сгъстява, добавям 2 с. л. пудра захар, 1 пак. ванилия и 2 пак. от втвърдителя за сметана. Разбивам на максимална степен на миксера до готовност. Добавям, шоколадовите парченца и разбърквам много внимателно, без миксер, да се разпределят парченцата навсякъде. Отново изсипвам сместа върху втория блат вече и подравнявам хубаво. Покривам с третия /капак/ блат, който също поливам с черешова ракия. Оставям на студено да се охлади тортата и да стегне и този крем.

  • Тъй като ринга за торта не е достатъчно висок за този вид торта, когато кремът е стегнал, внимателно повдигам ринга нагоре, за да може да задържи и последния крем от сметана.
  • Разбивам 200 мл. сметана по познатия ви вече начин, добавям 1 с. л. пудра захар, 1 пак. ванилия, 1 пак. втвърдител за сметана. Когато сметаната е достатъчно пухкава, заливам върху последния блат и оставям на студено да стегне.

  • Когато преценя, че кремът е достатъчно стегнат, свалям ринга. Ето как изглеждат различните слоеве на тортата.

  • Блат, слой череши, слой сметана, блат, слой сметана с шоколад, блат, слой сметана.
  • Сега идва ред на декорацията на тортата.
  • За последен път разбивам сметана - 200 мл. сметана, 1/2 пак втвърдител за сметана, ванилия, 1 с. л. пудра захар.
  • С този сметанов крем намазвам тортата отстрани, като си оставям от тази сметана за розички за декорация. След като съм намазала тортата отстрани, залепвам от шоколадовите парченца по цялата странична част на тортата.
  • Разбивах всеки сметанов крем поотделно, поради това че когато сметаната е разбита и престоява в купата толкова дълго време, променя вида и плътността си. Предпочитам да разбивам всеки крем по отделно. Но ако работите бързо - разбийте всичко наведнъж.



  • Сега идва ред на маркирането на 16 бр. парчета от тортата. С помощта на остър нож, само маркирам.

  • С помощта на чаша за уиски, маркирам кръг точно в средата на тортата. Този кръг го поръсвам с шоколадови парченца.
  • Върху всяко маркирано парче от тортата, с помощта на шприц и остатъка от сметаната правя розичка. Върху всяка розичка поставям по една от отделените от компота черешка.

  • Надписът го няма в оригиналната рецепта за Торта Шварцвалд с череши. Той е в чест на Рождения ден на моята по-малка дъщеря Ани. 
  • Ще си кажете - много е трудна и бавна за направа тази торта, но аз ще Ви кажа, че още по-трудно е да я опишете. Така че - опитайте! Лесно е!




































Коментари