КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА


Наближава денят, в който моите родители ще се завърнат отново в България. Аз се опитвам за краткото време, в което ще сме заедно да "попия" колкото се може повече информация от моята майка за вкусни ястия от нейния рецептурник. Ето тези картофени кюфтета са нейна "запазена марка". Всички ги обожаваме. Те стават и за основно ястие, и за гарнитура, и за мезе, и за парти. Стига да има кой да ги приготви. А пък в съчетание с този сос от кисело мляко, са просто мноооооооооооооого вкусни. Опитайте ги и Вие!





Необходими продукти за около 24 - 28 бр.

1 кг. картофи
1 глава лук
1 яйце
1 с. л. ситно нарязан магданоз /може и сушен/
1 пълна ч. л. шарена сол или трапезна чубрица
1 с. л. инстантен бульон или 1 кубче бульон /само по желание/
150 гр. краве сирене
черен пипер и сол /ако не се ползва бульон/ на вкус

За панировката:

100 гр. брашно
3 яйца

За пърженето:
100 мл. олио

За соса:

500 гр. кисело мляко
2-3 скилидки чесън, смлян с преса за чесън
1 с. л. копър - ситно нарязан /може и сушен/
  • Сварявам картофите, заедно с обелките. Необходими са им минимум 20 мин. Пробвам с вилицита. При набождане, ако потъва вилицата в картофа лесно - готови са.
  • След като поизстинат картофите, обелвам и намачквам с този уред за намачкване на картофи.



  • Към намачканите картофи добавям всички останали продукти - яйце, ситно нарязан лук,  магданоз, шарена сол, бульон, черен пипер и натрошеното сирене.



  • Размесвам всички продукти с ръка, като кайма за кюфтета. Всички продукти трябва много добре да се смесят. Размесването отнема минимум 5 минути.



  • Оформям кюфтета, с ръце първо на топче, което после сплесквам. Кюфтенцата са приблизително с размер 6 см. в диаметър и дебелина - 1,5 см.



  • Оставям в хладилника да се стегнат за около 30 мин.
  • В подходяща купичка разбивам 3 яйца, а в друга - приготвям брашното.



  • Работя основно с ръце. Не използвам вилица или друг прибор за овалване на кюфтенцата. Те са много ронливи и с ръце не се разпадат. 
  • Овалвам от всички страни първо в брашното.



  • Потапям в разбитите яйца. Трябва от всички страни да се напои с яйце.








  • Изсипвам олиото в подходящ по размер тиган и загряван на максимална степен на котлона. Преди да сложите първото кюфте се уверете, че мазнината е достатъчно нагорещена. В никакъв случай не ги пускайте в студено олио. Количеството на мазнината също е много важно. Кюфтенцата трябва да плуват в мазнината, за да могат добре да се изпържат.


    • Обръщането на кюфтенцата трябва да става с лопатка или решетъчна лъжица. В никакъв случай с вилица, защото вилицата ще ги раздроби. Намалете котлона с половин степен. Когато температурата е малко по-ниска ще имате достатъчно време да ги обръщате и да подготвяте следващата партида. Обръщането на кюфтенцата става, когато видите че по краищата добиват тъмно златист цвят.



    • Готовите кюфтенца изваждам в тавичка, постлана с домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.



    • Сега идва и важната, за тези картофени кюфтенца, подготовка на соса.
    • В удобна купа разбивам киселото мляко, чесъна, копъра, сол на вкус и две супени лъжици от изстиналата мазнина, в която съм пържила кюфтенцата.



    • Този сос от кисело мляко е неизменна част от картофените кюфтета.



    • Тази комбинация Ви кара да искате да ядете още и още, и още. Много е вкусно!
    • Поднасят се както топли, така и студени!



    Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


    Коментари