Translate

неделя, 25 май 2014 г.

ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС


Защо е сполучлив този кекс? 
Ами защото, знам колко е трудно на една млада домакиня да постигне перфектния кекс! А знам, защото самата аз имах доста години проблеми с постигането на добрия кекс. 
Това беше в годините, когато аз бях в началото на семейния си живот. Бях майка на две малки деца. Нямаше интернет. Моята майка не правеше кекс и нямаше откъде да се науча. Можеше единствено от готварските книги, където никой не описваше с подробности и в детайли, как да постигна сполучлив кекс. 
Но... имах късмет, да се запозная с Христина! Наша съседка от периода ни във Волуяк, където живеехме. Бях я поканила на кафе и  кекс, който естествено не беше сполучлив. Тя ме покани на следващия ден у тях на кафе и ме почерпи с перфектния кекс. Христина ми обясни с подробности как да го постигна, с нейното количество продукти. 
От тогава до ден днешен, вече 25 години нямам проблеми и днес споделям с Вас - как да получаваме винаги сполучлив кекс.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ДА ФОРМА С РАЗМЕР 22 СМ:


5 яйца
2 ч. ч. захар 
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
2 ванилии
2,5 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 с. л. какао
1 черен шоколад за глазурата или пудра захар за поръсване
чашата, която използвах е 150 мл, но ако искате по-голям кекс - вземете чаша с вместимост 250 мл


  • Първата ми работа е да включа фурната на максимална температура - при мен е 250 градуса и да преместя решетката на най-ниското ниво, но не върху дъното на фурната.
  • В купа за разбиване, чуквам яйцата и разбивам за 1 минута с миксера.

  • Добавям захарта и ванилията,  разбивам минимум 5 минути на максимална степен на миксера, докато се получи пухкав крем.










  • Добавям олиото и продължавам разбиването.
  • Добавям киселото мляко и разбивам за кратко.
  • Смесвам брашното и бакпулвера . Добавям към пухкавия крем и разбърквам със шпатулата до получаването на гладък и пухкав крем.


    • Намазвам формата с олио, поръсвам с брашно и така раздрусвам, че брашно да покрие цялата форма. Така по-лесно излиза кекса, след изпичане.



    • Изливам половината от готовото течно, но плътно тесто във формата.



    • Добавям към останалата половина какаото и разбърквам.

    • Изсипвам кафявата смес върху бялата. Не разбърквам. 



    • Сега вече идва и важната част - печенето. 
    • Слагам кекса в добре нагорещената на 250 градуса фурна. Веднага, след като затворя фурната намалявам на 180 градуса.
    • Кексът се пече минимум 1 час. Аз имам вече доста опит и не ми се налага да отварям фурната, за да го гледам. Със сигурност за 1 час се изпича. Когато кексът се пече добре, задължително се пука отгоре по средата. Това е много хубаво за него. Така се изпича още по-добре. Даже има рецепти на такъв вид сладкиши, където се разрязва с нож, за да се пукне по средата. Но това тук не е нужно. 

    • След един час, пробвайте като боцнете кекса в най-високата му част, с клечка за зъби. Ако няма тесто по клечката - готов е.

    • Изваждате кекса от фурната, изчаквате около 5 минути и докато е още топъл го изваждате от формата. Задължително обаче с върха на ножа отлепете кекса от формата. После обръщате формата върху решетка. Може да се наложи да го друснете един два пъти и той излиза. Не бива да остава кекса във формата. Така той се овлажнява докато изстива и променя вкуса си.

    • Не бива и да го режете на парчета, докато е още топъл. Ако направите това - той ще бъде влажен при сервиране. 
    • Добре изстиналия кекс поръсвам обилно с пудра захар

    • Или пък заливам с разтопен шоколад.

    Ако спазвате описаните по-горе стъпки, кексът Ви ще е винаги перфектен!


    Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!













    Публикуване на коментар