ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ


Това е едно ястие, познато на всички. Едно ястие, с което съм израстнала и което присъства неизменно в нашата кухня. Винаги, когато искаме да си направим почивка от ястия с месо и трябва на бързо нещо да си приготвим - избираме Яйца по панагюрски. Защо носят това име, не знам. Нямам представа дори, дали в Панагюрище си ги приготвят, но пък с това име ги знам цял живот и не мога да си представя, че ще кажа "Днес ще ядем поширани яйца". Не ми звучи така вкусно, както Яйца по панагюрски. 






В зависимост от броя на порциите, които приготвям е и броя на яйцата. Аз правя винаги по две яйца в една порция. Ни си ги приготвяме винаги без сирене. Това, че се добавя сирене го прочетох сега в Интернет. Явно рецептата е видоизменена, в различните краища на България.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:

4 яйца
1 л. вода
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
300 гр. кисело мляко
3 скилидки чесън
бучка краве масло
1 ч. л. червен пипер

  • Слагам водата в подходяща тенджера, добавям оцета и солта и сварявам.
  • Щом водата заври намалявам котлона почти на минимум. Изчаквам водата да спре да бълбука. Можете и да дръпнете тенджерата от котлона, ако искате много бързо да ги приготвите.
  • Чуквам яйцата от ниско над водата, като внимавам белтъкът на яйцето да се изсипва точно над жълтъка. Много е важно - водата не бива да ври много силно. Котлонът да е на слаба температура. Приготвям винаги първо две яйца и когато са готови, приготвям следващите две яйца. На пошираните яйца им е нужно пространство, за да се забулят добре.
  • Самото варене на яйцата продължава между 4 и 5 минути. Това зависи от Вашите предпочитания. По принцип, когато изплува яйцето на повърхността, проверявам за рохкост. Ако искате да са твърдо сварени - варите по-дълго. Ние ги обичаме леко рохки. Аз проверявам като вдигна яйцето с решетъчна лъжица и натисна леко с пръст. 
  • Изваждам готовите яйца с решетъчна лъжица и оставям в сито да се отцедят от водата.



  • Киселото мляко разбивам с тел за разбиване.

  • Обелвам скилидките чесън и ги минавм през пресата за чесън. Добавям към млякото.
  • Осолявам на вкус. Разбърквам. Аз не добавям черен пипер и никакви други подправки.
  • Разтопявам маслото на котлон, в тефлоново тиганче.



  • Добавям червения пипер към маслото, разбърквам и веднага махам от котлона, за да не загорчи пипера.



Сервирам винаги две топли яйца, заливам със студен сос от кисело мляко, а най-отгоре горещо червено масло. 


Добър апетит!


Коментари