САЛАТА ОТ СПАНАЧЕНИ КОРЕНЧЕТА


Сигурна съм, че всеки от Вас има любима рецепта, свързана с неговата майка! Ето това е една от моите любими рецепти, свързани с моята майка! Още когато бях дете мама я правеше и още от тогава хапвам с голямо удоволствие салата от спаначени коренчета. След години, когато самата аз станах домакиня продължих да приготвям по нейната рецепта  и до сега спаначените коренчета, а от както живеем в Германия и спанакът се продава толкова добре почистен, че няма коренчета -  приготвям салатата само от дръжките на спанака. 
И не само, че я приготвям, но продължавам и до днес да изненадвам всеки, който до сега не е  опитвал тази салата и най-важното - всеки е  останал доволен.
Има само един недостатък - получава се много малко количество и никога не ни е достатъчно.
Но пък в комбинацията с този сос от орехи и чесън е страхотно мезе за хубава ракия!
Аз Ви предлагам, когато решите да сготвите нещо със спанак - не изхвърляйте дръжките или коренчетата на спанака! Опитайте и ще останете много доволни!






Удоволствието да похапваме тази салата е свързано и със някое ястие със спанак, защото за да останат дръжките или коренчетата на спанака, трябва да се сготви нещо от листата на спанака. Ние бяхме предвидили за днес агнешко със спанак и при подготовката на спанака ни останаха дръжките от 500 гр. спанак.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

коренчета или дръжките на 500 гр. спанак


1/2 ч. ч. орехови ядки
2 - 3 скилидки чесън
3 с. л. олио
1 с. л. оцет
сол на вкус
3 с. л. гореща вода
2 твърдо сварени яйца

  • Кореновата част на спаначените коренчета отрязвам до където започват стеблата на спанака. 

  • Отделям листата от стеблата.


  • Измивам много добре.



  • Нарязвам стеблата и коренчетата на парченца с размер около 2 см.



  • Сварявам в подсолена вода спаначените парченца. Нужни са им около 15 минути докато поомекнат.
  • Готовите спаначени парченца прецежда и оставям на страна да изстинат.



  • Ореховите ядки и обелените скилидки чесън смилам в блендер.



  • Получилото се орехово пюре, размесвам с горещата вода, до получаването на гъста кашичка.
  • Към ореховата каша добавям олиото, оцета и сол на вкус. Разбърквам много добре.



  • Изсипвам спаначените коренчета в чинията за сервиране, заливам с ореховия сос и аранжирам с филийки от твърдо сварените яйца.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


0