ЛЮТЕНИЦА "ЕМИГРАНТ"


Днес имаме българска сбирка у дома! Решението  беше взето за менюто и се наложи на бързо да направя една лютеница. Оказа се, че всички отдавна не сме си похапвали тази така любима на всички Лютеница!
Кръстих я "Емигрант", защото в условията на живот зад граница е невъзможно /поне в моите представи/ да направиш лютеница в буркани, както си я правим в България. Затова намерих разрешение на въпроса като си купих цели белени домати в консерва, печени белени чушки в буркан, а патладжанът беше суров.
Спазвайки всички останали правила в приготвянето на лютеницата, получих невероятен продукт! Вкусна, невероятна, истинска, българска лютеница в чужбина!
И Вие може да опитате да си приготвите ЛЮТЕНИЦА!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. консерви цели белени домати всяка по 400 гр.
2 бр. буркани с печени белени чушки 760 гр. всеки
1 патладжан
2 с. л. сол
1/2 ч.ч. олио
1 с. л. захар
щипка търпение /около 2 часа/


  •  Сложих патладжана в подходяща тавичка, във фурната и го пекох около 15 минути на 250 гр. или докато поомекне. 
  • Изпечения патладжан, сложих в найлоново пликче да се задуши и го оставих да изстине.



  • Изсипах двете консерви домати в подходящ съд и с помщта на пасатора ги пасирах. Ако нямате пасатор - използвайте блендер или машинка за мелене на месо. А пък става и само да се минат през цедка, но е доста трудоемко.



  • Чушките на няколко пъти пасирах в блендера.



  • Изсипах пюретата от домати и чушки в най-големия си тефлонов тиган, който е и малко по-дълбок. Включих котлона на средна мощност. 
  • Оставих чушко-доматената смес да си ври, като от време на време я разбърквах.



  • Изстиналия патладжан обелих и нарязах на едри парчета.



  • Пасирах патладжана също в блендера.



  • Добавих и него към врящата смес. Бъркането продължава от време на време.





  • След около час, течността от доматите и чушките беше извряла и при бъркане, лъжицата започна да остава черти в пюрето. Това означава, че лютеницата е достатъчно гъста.



  • Добавих солта и цялото количество олио. Беше нужно около 5 - 7 минути да разбърквам, за да се усвои олиото от лютеницата.



  • Котлонът продължава да е на средна мощност. Варенето на лютеницата до готовност продължи още около 30 минути.
  • Пробвах лютеницата на сол. При мен беше добре, но имайте в предвид, че солта която аз използвам не соли достатъчно. Препоръчвам да започнете с 1 с. л. сол и да добавите още, ако е нужно. Защото сол се добавя, но не може да се извади от ястието.
  • Прецених, че лютеницата е готова, когато при бъркане усетих пухкавостта й и остана "на мазнина", което ще рече без никаква излишна течност. А дървената лъжица, оставяше трайна бразда по дъното на тигана.
  • Сервирах готовата лютеница студена.



Ако все пак някой иска да я консервира, подготвяте си сухи буркани, сипвате горещата лютеница в малки бурканчета. Затваряте бурканите и оставяте да се охлади. Прибирате в хладилника, когато е достатъчно студена!

Много сме доволни всички от резултата! Супер, българска, домашно приготвена ЛЮТЕНИЦА!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

0