Translate

петък, 24 април 2015 г.

ВКУСЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ "LANDHAUS"


Точно на този ябълков сладкиш, му се каня от много отдавна, но пък все смелост не ми достигаше да го направя. В същото време е един от любимите ми немски или по-точно местни сладкиши, чиято рецепта получих от моята колежка - германка. И ето, че му дойде времето. Разполагах с достатъчно количество ябълки, малко свободно време и огромно желание. Резултатът надмина всичките ми очаквания. Хрупкава основа, сочна пудингова плънка с ябълки и извара и покрит обилно с хрупкави маслени трохички. Една красива вкуснотия!
Препоръчвам този сладкиш на всички любители на ябълките!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За  масленото тесто:

500 гр. брашно
200 гр. захар
200 гр. меко масло /със стайна температура/
2 ванилии със захар
1 пак. бакпулвер
2 яйца
форма за торта с размер 26 см. /моята е 24 см./
маргарин за намазване на формата
галета или брашно за паниране,  за поръсване на формата

За ябълковия пълнеж:

10 - 12 средно големи ябълки или 8 - 10 големи ябълки /около 2 кг./
сокът на 1 лимон
4 пак. ванилия със захар

За пудинговия пълнеж:

250 гр. извара 
100 мл. течна сметана
2 с. л. захар
1/2 пакетче ванилов пудинг на прах

За трохите:

300 гр. брашно
200 гр. твърдо масло /от хладилник/
150 гр. захар
4 пак. ванилия със захар:

И още:

шепа обелени и нарязани на тънки люспи бадеми

  • Обелвам ябълките, почиствам от семките и нарязвам в тенджерка на малки кубчета.



  • Кубчетата ябълки поръсвам със сока на лимона и ваниловата захар.



  • Слагам тенджерата на котлона /средна мощност/ и с бъркане на ябълките от време на време, задушавам под капак, докато ябълките омекнат, но не да се разкашкат. Хубаво е да останат на кубчета и леко да хрупкат.
  • Готовите ябълки прецеждат от получилия се сок и оставям да се охладят добре.

  • За направата на масленото тесто използвах старата и изпитана технология - на ръка.
  • В достатъчно голяма тава изсипах брашното, захарта, ванилията и бакпулвера. Размесих всичко много добре и оформих на купчинка.





  • Направих широко кладенче в купчинката и чукнах в него двете яйца, а мекото масло накъсах около тях на малки парчета.



  • Започнах с едната ръка да обърквам яйцата и да добавям по малко от маслото и брашнената смес.  


  • Така омесвах с пръсти, а после и с цялата ръка, докато се поеме цялото брашно и се получи гладко тесто, което после омесих с двете ръце.



  • Намазах формата за торта обилно с маргарин и поръсих с галета. Това се прави за по-лесното отделяне на готовия сладкиш от дъното на формата.
  • Сложих топката тесто по средата на дъното на формата.



  • С помощта на пръстите започнах да притискам топката тесто и да разнасям от средата на формата към краищата. Така тестото се разпределя равномерно и не остава в повече в средата, а краищата да са много изтънени. Много е важно тестото, което покрива стените на формата да е с дебелина поне 5 мм /ако успеете повече - още по-добре/ и да стига до горния ръб на формата.
  • Слагам тестото да престоява в хладилника, докато подготвя пълнежа.



  • В малка купа изсипвам изварата, сметаната, захарта и пудинга.  




  • Разбивам с миксер до гладък и пухкав крем.



  • В друга купа нарязвам на кубчета, изваденото току - що от хладилника масло.



  • Добавям към маслото захарта, брашното и ваниловата захар. Разбивам всичко на ниска степен на миксера и с накрайниците за тесто. 



  • Когато маслото се разпредели, увеличавам мощността на миксера на максимална степен.
  • Разбиването продължава, докато се получат трохички.



  • Изваждам формата от хладилника и поръсвам обилно с бадемовите люспички. Това се прави, за да не се овлажни масленото тесто от ябълките. Старая се да има бадеми и по стените на формата.

  • Слагам върху бадемите, само половината от количеството, прецедени и изстинали ябълки.





  • Разпределям равномерно, върху ябълките, цялото количество бял крем.



  • Изсипвам и разпределям равномерно, останолото количество ябълки.



  • Изсипвам цялото количество трохички върху ябълките.
  • Формата е пълна до горе.



  • Слагам сладкиша в предварително загрятата до 170 градуса фурна.
  • След 30 минути сладкиша изглежда по този начин, но все пак моята форма е по-малка, или само 24 см. Сладкишът се надигна с 2 см. над формата.



  • Хубаво е да следите изпичането на сладкиша от горе, защото някои фурни пекат по-силно в горния си реотан. Ако потъмняването на трохичките е много бързо и на първите 30 минути е нужно да се покрие сладкишът с фолио, за да не изгори.



  • Печенето на моя сладкиш продължи около 90 минути, като беше покрит с фолио само 30 минути.
  • Готовият сладкиш се изважда от фурната и се оставя във формата, докато напълно изстине. Ако отворите формата и сладкишът е още топъл, има опасност да се разпадне, защото на пудинговата смес е нужно изстудяване, за да се стегне.



  • С помощта на нож, отделям сладкиша от стените на формата и освобождавам.



  • Много внимателно отделяте сладкиша и от дъното на формата.

По желание, може да сервирате вкусния ябълков сладкиш с малко разбита сметана и поръсен с канелена пудра захар!


Насладете се на един изискан, немски, ябълков сладкиш!

В процеса на описване на този сладкиш, ни напусна,  много рано, една добра българка! Посвещавам тази публикация на една малко известна жена /извън средите на модата/, отдадена цял живот на българската мода, една позитивна жена помогнала на много хора. На мен също! Почивай в мир, Амалия Тинчева! Поклон пред паметта ти!




Публикуване на коментар