МНОГО ВКУСНА ТОРТА С ОРИЗОВ ПУДИНГ И ЯГОДИ


Лазаров ден, Цветница и Великден! Сигурно няма българин, който да не се вълнува и подготвя за тези големи празници. У нас също отбелязваме Цветница. Моята майка е с името Виолетка. Сигурна съм, че всяко семейство си има по едно цвете у дома. 
Ние ще се подсладим тези дни с тази лесна и много вкусна торта. Съчетах две публикувани в Ухае на ... рецепти в едно, приготвих блат от бишкоти и се получи тази невероятна торта. Повечето от Вас опитаха вече датския оризов пудинг Risalamande (рецептата е тук). Него използвах за тортата, а отгоре украсих с ягоди  на принципа на Бърза торта с ягоди (рецептата е тук).
Основни виновници обаче за създаването на тази торта са фирма СуиКо, разработващи марката Крина. Те празнуват своята 20 годишнина и също те ме поощриха с ориз Баланс на Крина . Аз реших да им подаря тази празнична торта. Като исках по един различен и запомнящ се  начин да приготвя ориз Баланс  на Крина.






За забързани домакини:



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 лимон
750 мл прясно мляко
175 гр ориз Баланс на Крина
400 мл вода
150 гр захар
2 пак ванилова захар
12 листа желатин - 20 гр. общо
200 гр бишкоти
125 гр меко масло
350 гр течна сметана
750 гр ягоди
2 пак. желатинов фикс за плодови торти /аз имах с ягодов аромат/
500 мл сок от череши 



  • Измивам ориза много добре като му сменям поне няколко пъти водата. Заливам с водата и щом заври добавям и прясното мляко.



  • Добавям 100 гр от захарта, настърганата кора на лимона и ванилията. Разбърквам.



  • Оставям ориза на много слаб котлон около 40 минути да къкри или до пълната му готовност. За да предотвратя изкипяването на прясното мляко слагам една дървена лъжица върху тенджерата. Не е нужно обаче оризът да абсорбира цялото количество течност.



  • През това време с помощта на точилка и в пликче раздробявам на ситно бишкотите.





  • Смесвам трохите от бишкоти и мекото масло. Трябва да се получи лепнещо тесто.


  • Разстилам тестото във форма с отделящи се стени и с размер 26 см в диаметър. Притискам с това валяче за изравняване.
  • Оставям блата в хладилника, за да се стегне маслото.



  • Листата желатин накисвам за около 10 минути в малко количество студена вода. Оставям ги да набъбнат.



  • Набъбналите листа желатин леко изцеждам от водата и добавям към горещия оризов пудинг. Разбърквам до пълното им разтваряне.
  • Оставям млякото с ориз да се охлади.



  • Разбивам сметаната с миксер до гъста и добавям само към добре охладения оризов пудинг. В противен случай ще спадне обемът й и ще стане течна.




  • Изсипвам пухкавия крем върху блата. Изравнявам и оставям за около два часа в хладилника, за да се стегне добре.



  • Почиствам, измивам и разрязвам на две ягодите.
  • Подреждам ги върху стегналия крем.



  • Пакетчетата фикс за желиране изсипвам в малка тенджерка.



  • Добавям  останалите 50 гр. захар и черешовия сок.



  • Слагам тенджерката на котлона и с постоянно разбъркване оставям да заври.



  • Когато желето започне да се сгъстява изсипвам равномерно върху ягодите.



  • Отново оставям тортата в хладилника до стягането на ягодовото желе.



  • Преди да сервирам тази вкусна оризово - ягодова торта, отлепям с помощта на нож тортата от стените на формата и тогава отварям стените на формата.

И тази торта е вече любима на мен и  Динко! Много е вкусна, ефектна и красива!



Ако сте останали доволни от рецептата, споделете я със своите приятели в социалните групи!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Благодаря на СуиКо и Крина за предоставените продукти!
















Коментари