ТОРТА КЪРТИЧИНА С ЯГОДИ

Ухае на...е не само блог. Ухае на...е една общност. Общност на любителите на вкусната българска кухня. Общност на любопитковците, надникващи в чуждите кухни. Общност на забавляващите се в кухнята. Общност на  начинаещи готвачи! 
Без читателите на Ухае на...нямаше да имам този стимул за готвене всеки ден, снимане на всички ястия и по цели нощи писане на рецепти! 

 Бъдете здрави и отново БЛАГОДАРЯ! Благодаря, че четете Ухае на...! Благодаря, че ми се доверявате! Благодаря, че коментирате и питате! 







Всички тези от Вас, които вече приготвиха класическата торта Къртичина, чиято рецепта съм описала ето тук, знаят че е много вкусна. Но пък този нов прочит на  немска рецепта също не е за пропускане. Особено, ако обичате да съчетавате шоколадов блат, пресни ягоди и сметана. Ммммм! Без думи!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

100 гр меко масло
120 гр захар
щипка сол
2 яйца
150 гр брашно
30 гр какао
1 ч. л. бакпулвер
75 мл прясно мляко

За крема:

500 гр пресни ягоди
400 мл течна сметана
4 пак. ванилова захар
2 пак. втвърдител за сметана или 2 листа желатин /1 ч. л. желатин на прах/





Тези от Вас, които са приготвяли тази торта по моята рецепта ще се изненадат. Да! Блатът е различен, но исках да изпробвам и този вариант на блат. И двата са добри! Вие избирате! Въпрос на вкус!
Различно е и сгъстяването на сметаната. Това вече зависи и от Вашите възможности. Намирате ли този втвърдител за сметана - нещо нормално в Германия, но липсващо на пазара в България.
Ами - импровизирайте! Просто можете да съчетаете двете торти. Ако я направите с банани, ще е класическата. Ако използвате ягоди - вариацията! Все е вкусно! И...Ухае на...Къртичина!



  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее.
  • В купа смесвам мекото масло /стайна температура/ със захарта и щипката сол.
  • Разбивам с миксера до получаването на почти бял пухкав крем.



  • Чуквам първото яйце и разбивам до пълното му усвояване.
  • Чуквам второто яйце и отново разбивам с миксера.



  • Получава се пухкав крем.



  • Смесвам брашното, какаото и бакпулвера. Пресявам.
  • Добавям брашнената смес малко по малко към масления крем.



  • Редувам добавянето на брашно с добавянето на прясно мляко.



  • След като съм добавила цялото количество брашно и прясно мляко, спирам разбиването с миксер.



  • Изсипвам тестото в покритата с хартия за печене форма за торта с размер 26 см. в диаметър.



  • Печенето продължава от 25 до 30 минути в загрятата фурна.



  • Оставям блата да изстине във формата и после обръщам върху кухненска кърпа. Много внимателно отлепям хартията.



  • Почиствам и измивам ягодите. Нарязвам на много малки парчета.



  • С помощта на лъжица издълавам блата. Внимавам да не нараня дъното.



  • Оставям два пръста от блата не издълбани.




  •  Трохите от издълбаването на блата натрошавам с ръка и оставям на една страна.


  • С помощта на миксер разбивам сметаната, ваниловата захар и втвърдителят за сметана.
  • Ако използвате желатин прочетете ето тук!



  • Към готовия крем добавям парченцата ягоди.



  • Изсипвям цялото количество сметаново-ягодов крем върху блата и оформам с връх като купол.




  • Покривам купола с трохите и ги  притискам леко с две ръце, за да се залепят за сметанови крем. 



Оставям тортата на студено в хладилника за минимум 5 часа да стегне.


Тортата е за 12 парчета.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








0