Translate

неделя, 5 юни 2016 г.

ТОРТА КЪРТИЧИНА С ЯГОДИ

Ухае на...е не само блог. Ухае на...е една общност. Общност на любителите на вкусната българска кухня. Общност на любопитковците, надникващи в чуждите кухни. Общност на забавляващите се в кухнята. Общност на  начинаещи готвачи! 
Без читателите на Ухае на...нямаше да имам този стимул за готвене всеки ден, снимане на всички ястия и по цели нощи писане на рецепти! 
Поради тази причина действах импулсивно и купих билет за България. Прибирам се  в България за три дни, за да се запозная лично с тези от Вас, които имат свободно време на 15 юни.
Прибирам се, за  да се заредя с енергия. Енергия, която ще ме държи будна още много нощи, за да мога да пиша. От тази енергия ще имам много , когато се срещна с читателите на Ухае на...
Предлагам да се срещнем, макар и в работен ден -  в София. 

 Помислете! 

Ще чакам всички Вас в денонощната книжарница "Перото" на НДК в София. Датата е 15 юни /сряда/, а часът от 16:00 до 19:00 . 

 Бъдете здрави и отново БЛАГОДАРЯ! Благодаря, че четете Ухае на...! Благодаря, че ми се доверявате! Благодаря, че коментирате и питате! 

Единственият начин да покажа вълнението си е приготвянето на нещо Уханно. Вчера направих тази вкусна Къртичина, но с ягоди  по повод Годишните награди на Блоговодител, а там ние бяхме номинирани в три категории. 
 Въобще не съм и предполагала, че ще наградят точно Ухае на...Още повече, че датата на наградите беше променена в последния момент и аз нямаше как да присъствам на награждаването. 
И не само, че ни наградиха! Ами започнаха с категорията "Гозбите на баба"! Няма да повярвате! Когато чух името си се развиках и заподскачах като малко дете! Неописуемо е това изживяване. Някъде далече, в планината, на 2000 км. от България, една жена без кулинарно образование пише рецепти и на всичкото отгоре е сред избраните от над 200 блога.
Изказвам огромната си БЛАГОДАРНОСТ на организаторите на това събитие! Иво и Илиян! Благодаря, че отделяте от своето свободно време. 
Чакаме Ви на срещата на Ухае на в "Перото" и моля - не забравяйте нашата статуетка! Ние много се гордеем!
Тук е мястото да благодаря и на журито, гласувало доверие на Ухае на...В това число лично на Йоланта Делибозова - Йоли! Нека да благодарим и на спонсорите на категорията "Гозбите на баба" - фирма СуиКо, разработващи "Крина"! 
БЛАГОДАРЯ!







Всички тези от Вас, които вече приготвиха класическата торта Къртичина, чиято рецепта съм описала ето тук, знаят че е много вкусна. Но пък този нов прочит на  немска рецепта също не е за пропускане. Особено, ако обичате да съчетавате шоколадов блат, пресни ягоди и сметана. Ммммм! Без думи!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

100 гр меко масло
120 гр захар
щипка сол
2 яйца
150 гр брашно
30 гр какао
1 ч. л. бакпулвер
75 мл прясно мляко

За крема:

500 гр пресни ягоди
400 мл течна сметана
4 пак. ванилова захар
2 пак. втвърдител за сметана или 2 листа желатин /1 ч. л. желатин на прах/





Тези от Вас, които са приготвяли тази торта по моята рецепта ще се изненадат. Да! Блатът е различен, но исках да изпробвам и този вариант на блат. И двата са добри! Вие избирате! Въпрос на вкус!
Различно е и сгъстяването на сметаната. Това вече зависи и от Вашите възможности. Намирате ли този втвърдител за сметана - нещо нормално в Германия, но липсващо на пазара в България.
Ами - импровизирайте! Просто можете да съчетаете двете торти. Ако я направите с банани, ще е класическата. Ако използвате ягоди - вариацията! Все е вкусно! И...Ухае на...Къртичина!



  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее.
  • В купа смесвам мекото масло /стайна температура/ със захарта и щипката сол.
  • Разбивам с миксера до получаването на почти бял пухкав крем.



  • Чуквам първото яйце и разбивам до пълното му усвояване.
  • Чуквам второто яйце и отново разбивам с миксера.



  • Получава се пухкав крем.



  • Смесвам брашното, какаото и бакпулвера. Пресявам.
  • Добавям брашнената смес малко по малко към масления крем.



  • Редувам добавянето на брашно с добавянето на прясно мляко.



  • След като съм добавила цялото количество брашно и прясно мляко, спирам разбиването с миксер.



  • Изсипвам тестото в покритата с хартия за печене форма за торта с размер 26 см. в диаметър.



  • Печенето продължава от 25 до 30 минути в загрятата фурна.



  • Оставям блата да изстине във формата и после обръщам върху кухненска кърпа. Много внимателно отлепям хартията.



  • Почиствам и измивам ягодите. Нарязвам на много малки парчета.



  • С помощта на лъжица издълавам блата. Внимавам да не нараня дъното.



  • Оставям два пръста от блата не издълбани.




  •  Трохите от издълбаването на блата натрошавам с ръка и оставям на една страна.


  • С помощта на миксер разбивам сметаната, ваниловата захар и втвърдителят за сметана.
  • Ако използвате желатин прочетете ето тук!



  • Към готовия крем добавям парченцата ягоди.



  • Изсипвям цялото количество сметаново-ягодов крем върху блата и оформам с връх като купол.




  • Покривам купола с трохите и ги  притискам леко с две ръце, за да се залепят за сметанови крем. 



Оставям тортата на студено в хладилника за минимум 5 часа да стегне.


Тортата е за 12 парчета.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








Публикуване на коментар