Translate

събота, 8 април 2017 г.

СПАНАЧЕНО СУФЛЕ


Ето това е едно невероятно ястие без месо!
 Аз лично го приготвих за предястие на моите немски гости. Останаха очаровани от вкуса и ефирността му. 
Трябва само да опитате и съм сигурна, че ще станете фенове на спаначеното суфле.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр спанак
2 с. л. брашно
3 с. л. масло
1 чаша прясно мляко /моята е 150 мл/
3 яйца
сол, черен пипер и едро смлян лют червен пипер на вкус
1 с. л. ситно нарязан пресен или сушен джоджен
50 гр настърган кашкавал
50 гр масло



  • Почиствам спанака от дръжките и коренчетата. Тях не изхвърлям, защото приготвям на много вкусна салата - рецептата е ето тук
  • Сварявам листата спанак в подсолена вода.



  • Отцеждам сварения спанак, охлажам и нарязвам на ситно. Запазвам част от водата, в която е врял спанакът.

  • Включвам фурната да загрее до 200 градуса.
  • Запържвам за кратко брашното с трите лъжици масло.




  • Добавям към маслото прясното мляко и една чаша от водата, в която е врял спанакът. Разбърквам непрекъснато.
  • Оставям соса за около 4 - 5 минути на слаб огън като не спирам да разбърквам, за да не залепне за дъното на тенджерата.
  • Свалям соса от огъня и оставям леко да се охлади.



  • Разделям белтъците от жълтъците на трите яйца.
  • Разбивам леко жълтъците и добавям на тънка струйка и с постоянно разбъркване към охладения сос.

  • Добавям и ситно нарязания спанак.

  • Подправям на вкус със сол, черен пипер, лют червен пипер и джоджен.


  • Разбивам белтъците на сняг с помощта на миксер.


  • Добавям малко по малко от белтъците към спаначената смес и разбърквам. И така до напълното усвояване на белтъците. Разбъркването е бавно и нежно, за да не спадне обема от белтъците.

  • Подготвям си формичките за суфле. Това са огнеопорни купички за крем карамел, но и да са подходящи за сервиране.
  • Намазвам обилно с масло или маргарин и поръсвам с галета или брашно за паниране.





  •  Разпределям сместта в купичките, но се старая да не надвишава 2/3 от обема на купичките.




  • Покривам с малко настърган кашкавал и малко парче масло. 



  • Сложих формичките в загрятата фурна, но за всеки случай постлах под тях хартия за печене. По време на печенето те се издуват много и може част от маслото да изтече.
  • 10 минути след началото на печенето, намалявам фурната на 180 градуса и печенето продължава още поне 30 минути или до зачервяването на кашкавала.
  • Изключвам фурната, но оставям суфлето все още вътре. Не отварям фурната дори и по време на печенето, защото суфлето много бързо спада.
  • Изваждам купичките и веднага сервирам. Суфлето е вкусно много горещо.




По същия начин се приготвя суфле от коприва, лапад, киселец.


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Публикуване на коментар